Πρόβλημα στις αεροδιακομιδές

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία καταγγέλλει ότι τα πτητικά μέσα στις βάσεις του ΕΚΑΒ σε Σύρο και Ακτιο παρουσιάζουν βλάβες

Σε σοβαρή καταγγελία προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία λέγοντας ότι κατά τους τελευταίους μήνες παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα στις αεροδιακομιδές των ασθενών από τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, λόγω βλαβών στα πτητικά μέσα στις βάσεις του ΕΚΑΒ στη Σύρο και στο Ακτιο!

Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος, κρατάει εδώ και χρόνια και έχει επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα: «Τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρούνται προβλήματα κάλυψης με πτητικά μέσα των βάσεων του ΕΚΑΒ Σύρου και Ακτίου, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές».

Μάλιστα, προσθέτει ότι εδώ και δύο μήνες η Αεροπορία Στρατού έχει αναλάβει -με βάση σχετικό μνημόνιο συνεργασίας- τη συνεχή διάθεση ελικοπτέρων και για λόγους που πρέπει να εξηγηθούν δεν διαθέτει πλέον κάποιο πτητικό μέσο στο ΕΚΑΒ. Ενημερώνει επιπλέον ότι ένα ελικόπτερο εκτελούσε αεροδιακομιδές από τη Σύρο προς την Αθήνα και από τα λοιπά νησιά των Κυκλάδων προς τη Σύρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, οπότε απουσιάζει κάποιο πτητικό μέσο από τη βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο, τα περιστατικά που χρειάστηκαν αεροδιακομιδή εξυπηρετήθηκαν από άλλες πτητικές βάσεις, όπως αυτή της Ελευσίνας.

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι ακριβώς η ίδια κατάσταση επικρατεί στη βάση του ΕΚΑΒ στο Ακτιο, η οποία από τα μέσα του Αυγούστου και για τις μισές μέρες της εβδομάδες δεν διαθέτει κάποιο ελικόπτερο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων στα νησιά του Ιονίου, με αποτέλεσμα τα περιστατικά που χρειάζονται αεροδιακομιδή να εξυπηρετούνται από άλλες πτητικές βάσεις, όπως αυτή της Θεσσαλονίκης.

Σχολιάζοντας τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί με τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει: «Η δυνατότητα που είχαμε να καλύπτουμε τα μεγάλα κενά του ΕΣΥ στη νησιωτική επικράτεια με τις αεροδιακομιδές των επειγόντων περιστατικών σε σύντομο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι σιγά σιγά χάνεται». Τονίζει, ακόμα, ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας, τα σοβαρά περιστατικά δεν καλύπτονται πλέον στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και συχνά διακομίζονται κυρίως στην Αττική και σε άλλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας.

Επιπλέον, ενημερώνει ότι μέσα στο 2022 πραγματοποιήθηκαν περίπου 2.100 πτήσεις από τις βάσεις του ΕΚΑΒ στην Ελευσίνα, στη Σύρο, στη Ρόδο και στο Ακτιο, σε σύνολο 4.500 διακομιδών κατ’ έτος. «Οι παραπάνω αεροδιακομιδές ασθενών από τα νησιά, που είναι περίπου οι μισές, επιβεβαιώνουν την τραγική υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων τους» σχολιάζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας. «Οι μεγάλες καθυστερήσεις στη διάθεση πτητικού μέσου, καθώς απαιτείται πολύτιμος χρόνος να ξεκινήσει από την Ελευσίνα ή τα Μέγαρα για να φτάσει στον προορισμό του, ενέχουν κινδύνους για τη ζωή των ασθενών» προσθέτει, ενώ καταλήγει ότι με την εύρυθμη λειτουργία των βάσεων του ΕΚΑΒ οι κάτοικοι των νησιών θα αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς τώρα, που είναι «ξεκρέμαστοι υγειονομικά».

«Από την πλευρά μας, ευελπιστούμε ότι το θέμα θα επιλυθεί σύντομα με τον βέλτιστο τρόπο και ότι θα σταματήσουν οι καθυστερήσεις, λόγω των οποίων διακινδυνεύουν χιλιάδες συμπολίτες μας» λέει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα