Θλίψη και οργή για τη μεγάλη ζημιά στο ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος»

«ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ» ΛΕΕΙ Ο ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

Η μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε στο ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» από τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο έχει προκαλέσει θλίψη αλλά και οργή για το γεγονός ότι το πλοίο σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα ήταν αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, εκτεθειμένο στον καιρό. Ιδιαίτερα όμως τα μέλη του πληρώματος, βλέποντας τις εικόνες από το μεγάλο ρήγμα στην πρύμνη, νιώθουν μεγάλη στενοχώρια. Ο αρχικελευστής του ιστορικού αντιτορπιλικού Παναγιώτης Καλλίνος εξήγησε ότι εδώ και καιρό γινόταν μεγάλος αγώνας από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 ΣΦΕΑ «να μεταφερθεί το σκάφος σε ασφαλή χώρο».

«Κι εγώ λαβωμένος ψυχικά είμαι διότι αυτή η κατάσταση είναι απολύτως απαράδεκτη. Παρακαλούσαμε τόσο καιρό να μετακινηθεί το σκάφος. Δεν ήταν μέσα στο λιμάνι, ήταν στον λιμένα της Θεσσαλονίκης, με τελικό αποτέλεσμα οι άνεμοι να χτυπάνε αλύπητα το καράβι. Κάναμε πολλές φορές διάφορες παραστάσεις, ζητήσαμε από τον δήμο, την περιφέρεια, από διάφορους φορείς να κάνουν κάτι και δεν έκαναν τίποτα. Είχα κάνει επανειλημμένα τηλεφωνήματα, τους έστειλα μέιλ, τους έστειλα μέσω facebook ειδοποιήσεις και τους ζητούσα το καράβι να προστατευτεί. Η Ελλάδα είναι ναυτική χώρα, όλοι που ασχολούμαστε με τη θάλασσα γνωρίζουμε πως εκεί που ήταν δεν θα μπορούσε να είναι προστατευμένο. Τραυματίστηκε στην πρύμη. Δεν έφταιγε το ίδιο το Ναυτικό, το Ναυτικό ζητούσε να μετακινηθεί το σκάφος. Το πλήρωμα αγωνιούσε κάθε μέρα για την κατάσταση που ήταν» είπε στο Open ο κ. Καλλίνος, ο οποίος το 1973 συμμετείχε στην εμβληματική αντιδικτατορική αποστασία στην Ιταλία με άλλους 30 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του πλοίου.

Μίλησε δε για το πώς ένιωσε όταν είδε τη ζημιά στο πλωτό μουσείο. «Οποιος έχει υπηρετήσει σε καράβι του Πολεμικού Ναυτικού σίγουρα νιώθει πως είναι κομμάτι του εαυτού του. Είναι η ψυχή του, τα καράβια έχουν ψυχή. Είναι δυνατόν να μη νιώθεις μια μεγάλη τραυματική εμπειρία όταν βλέπεις έτσι αυτό το κομμάτι του εαυτού σου;» συμπλήρωσε. «Ο σύνδεσμός μας με επανειλημμένα διαβήματα προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχαμε ζητήσει να μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος για να είναι προφυλαγμένο από τις καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων» δήλωσε και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μέλος Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων.

Το «Βέλος» βρίσκεται στην προβλήτα 2 του λιμανιού Θεσσαλονίκης όπου μεταφέρθηκε από ρυμουλκά. Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απάντλησης των υδάτων που είχαν εισρεύσει, χθες επιθεωρήθηκε εκ νέου από δύτες, ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της επισκευής των ζημιών θα αναλάβει ελληνική ναυτιλιακή εταιρία, η οποία καλύπτει τα τελευταία χρόνια τα έξοδα συντήρησης του ΜΑΑ ΑΤ «Βέλος».

Το πλωτό μουσείο «Βέλος» στη Θεσσαλονίκη έχουν θαυμάσει από κοντά μέσα σε τέσσερα χρόνια, από το 2019, πάνω από 200.000 επισκέπτες, ωστόσο εξετάζεται πλέον το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, στο Παλαιό Φάληρο, όπου είναι η επίσημη έδρα του. Την επιστροφή του ιστορικού πλοίου στον Φλοίσβο ζήτησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, και ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία και γιος του κυβερνήτη του αντιτορπιλικού Νικόλαου Παππά, Βελής Παππάς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα