Αποζημίωση για θάνατο ασθενούς στο Δαφνί

Το ποσό των 140.000 ευρώ επιδικάστηκε στους συγγενείς τροφίμου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής που κάηκε το 2015, επειδή ήταν δεμένος με ιμάντες

Αποζημίωση ύψους 140.000 ευρώ επιδικάστηκε στους συγγενείς ενός 54χρονου ψυχικά ασθενούς, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με άλλους δύο τροφίμους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ένας επικίνδυνος ψυχασθενής έβαλε φωτιά στον θάλαμο όπου νοσηλευόταν.

Ο αδελφός και η αδελφή του άτυχου άνδρα, ο οποίος δεν κατάφερε να βγει από τη φλεγόμενη πτέρυγα, επειδή ήταν δεμένος με ιμάντες freepik, διεκδίκησαν από 150.000 ευρώ ο καθένας ως χρηματική ικανοποίηση, εξαιτίας της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον θάνατο του 54χρονου. Ωστόσο, το δικαστήριο επιδίκασε από 70.000 ευρώ στον καθέναν, καταλογίζοντας παράλληλα ευθύνες για εγκληματικές παραλείψεις στους αρμοδίους του ψυχιατρείου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι παραλείψεις, που έγιναν αυτοτελώς αλλά και συνδυαστικά, αφορούν τα αμφίβολης λειτουργικότητας υπάρχοντα μέτρα πυρασφάλειας, την ελλιπή εκπαίδευση του προσωπικού, τη μη επαρκή επιτήρηση ασθενών κ.λπ. Εξάλλου, από την ΕΔΕ που είχε διενεργηθεί διαπιστώθηκε ότι οι περιορισμοί ασθενών, πολλοί εκ των οποίων βρέθηκαν δεμένοι με ιμάντες, δεν διενεργούνται μόνο για θεραπευτικούς λόγους, αλλά και λόγω του ολιγάριθμου και χαμηλών προσόντων προσωπικού. Η πυρκαγιά που οδήγησε στον θάνατο τρεις ανθρώπους -ακόμα τρεις τραυματίστηκαν- άρχισε στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 από το ειδικό δωμάτιο αποκλειστικής νοσηλείας ενός 30χρονου που πάσχει από σχιζοφρένεια και είχε κριθεί επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια εγκληματίας, με συνέπεια να διαταχθεί ο αναγκαστικός μόνιμος εγκλεισμός του.

Εβαλε φωτιά

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο ψυχασθενής, ο οποίος φέρεται ότι έβαλε φωτιά σε εφημερίδες με αναπτήρα ή σπίρτα, που του έδωσε άλλος τρόφιμος, σώθηκε χάρη στην επέμβαση μελών του προσωπικού που κατάφεραν να τον βγάλουν από τον θάλαμο μαζί με τους υπόλοιπους ασθενείς που κινδύνευαν. Ωστόσο, η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις και επεκτάθηκε εκτός του θαλάμου, με συνέπεια τον φρικτό θάνατο τριών ασθενών, εκ των οποίων οι δύο βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον σε ύπτια θέση στον διάδρομο της κλινικής και ο τρίτος βρέθηκε σε καθιστή θέση στο ξύλινο παγκάκι του διαδρόμου της κλινικής και δεμένος με ιμάντα. Οπως διαπιστώθηκε από την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατός τους επήλθε συνεπεία δηλητηριάσεως από μονοξείδιο του άνθρακα.

Από την ΕΔΕ διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ο 30χρονος ψυχασθενής ήταν πυρομανής, καθώς αρκετές φορές στο παρελθόν είχε προκαλέσει πυρκαγιές μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας, δηλαδή, φωτιά σε εφημερίδες, ενώ είχε επιχειρήσει να αποδράσει το 2012 μετά τη φωτιά που είχε βάλει στο δωμάτιό του.

Στη δικαστική απόφαση τονίζεται ακόμη πως, αν και είχε κάνει συχνές επιθέσεις σε βάρος ασθενών, προσωπικού και των γονέων του αρκετές φορές, ο ίδιος φέρεται ότι είχε διακριτική μεταχείριση, που «συνίστατο σε συχνότατες και μεγάλης διάρκειας επισκέψεις των γονέων του, ακόμη και στο δωμάτιό του, στη θεραπευτική μεταχείριση με προσωπικό γιατρό, στον προαυλισμό του, στη διατροφή του με σπιτικό φαγητό ή παραγγελίες εκτός νοσοκομείου κ.ά.».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα