Βαρύτερες οι ποινές για βιασμούς και ενδοοικογενειακή βία

Ποιες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο στον Ποινικό Κώδικα. Στόχος η πάταξη της μικρομεσαίας εγκληματικότητας

Με στόχο να προστατέψει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι γυναίκες, το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε χθες σειρά νέων ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».

Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις που εισάγονται για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας έχουν ως σκοπό, όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, την προστασία του θεσμού της οικογένειας, της ανηλικότητας και των θυμάτων, και κυρίως των γυναικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι νέες ρυθμίσεις θα προβλέπουν τη δημιουργία κατάλληλου υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας με την ενίσχυση των δημόσιων και των ιδιωτικών δομών που τους παρέχουν οικονομική και ψυχολογική στήριξη. Παράλληλα, θεσπίζουν ακαταδίωκτο για επαγγελματίες που αντιλαμβάνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να μην έχουν συνέπειες όταν θα τα καταγγείλουν.

Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες που θα αναφέρουν τέτοια περιστατικά (δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κ.λπ.), όπως ανέφερε ο κ. Φλωρίδης, με τις νέες διατάξεις θα προστατεύονται απόλυτα από τις εις βάρος τους κακόβουλες μηνύσεις, αναφορές και πειθαρχικές διώξεις.

Ακόμη, οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στον περιορισμό της «κυρίαρχης μικρομεσαίας εγκληματικότητας, με ταυτόχρονη καταπολέμηση της ατιμωρησίας», αλλά και στην «επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας ως βασικού μέρους του μεγάλου στόχου για ταχύτερη απονομή της ελληνικής δικαιοσύνης».

Στο πλαίσιο αυτό, με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για υποχρεωτική έκτιση όλων των ποινών άνω των τριών ετών, για αυτεπάγγελτη δίωξη όλων των κακουργημάτων, αλλά και για αύξηση του ανώτατου ορίου κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη.

Μάλιστα, η ποινή για την απόπειρα βιασμού που σήμερα είναι στα 8 έτη θα ανέρχεται πλέον στα 20 έτη κάθειρξη. «Το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει με έναν τρόπο αυτή την καταθλιπτική καθημερινότητα. Για παράδειγμα, κάποιος συλλαμβάνεται για κλοπή και καταδικάζεται με αναστολή, συλλαμβάνεται και ξανασυλλαμβάνεται και συνεχώς τα ίδια και τα ίδια. Σε αυτό μπαίνει ένα τέλος. Εάν κάποιος συλληφθεί και συλληφθεί εκ νέου, αυτό σημαίνει φυλακή. Σαφέστατα έχει δικαιώματα όποιος συλληφθεί και είναι κατηγορούμενος, αλλά δικαιώματα έχουν και οι πολίτες. Δεν γίνεται να προστατεύονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων σε βάρος των πολιτών» είπε ο κ. Φλωρίδης.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης ανακοίνωσε περιορισμό των αναβολών σε μία, πρόστιμα σε δικομανείς αλλά και παραπομπή απευθείας στο ακροατήριο από τον εισαγγελέα συγκεκριμένων υποθέσεων χωρίς να απαιτείται βούλευμα. «Ολα τα κακουργήματα θα διώκονται αυτεπάγγελτα. Σε κάποιες περιπτώσεις ένα αδίκημα σε απόπειρα μπορεί να δικάζεται σαν τετελεσμένο» είπε ο κ. Φλωρίδης, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στον αποκαλούμενο «δράκο των Εξαρχείων», ο οποίος, αφού αποφυλακίστηκε με όρους τον περασμένο Αύγουστο έπειτα από 12 μήνες προσωρινής κράτησης, συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας και προφυλακίστηκε εκ νέου για βιασμό και απόπειρες βιασμών.

«Επειδή ασχολήθηκε η κοινή γνώμη με την αποφυλάκιση ενός αλλοδαπού, θέλω να πω ότι, αν ίσχυαν αυτές οι διατάξεις που εισάγουμε σήμερα, δεν θα υπήρχε δυνατότητα αποφυλάκισης στα 12 έτη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης, εξηγώντας ότι η ποινή που θα του είχε επιβληθεί με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν θα επέτρεπε την αποφυλάκιση του συγκεκριμένου κρατουμένου έπειτα από ένα έτος. Ακόμη, όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος όποιος παραβιάζει κόκκινο σηματοδότη και προκαλεί βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο, ενώ πλέον όλων των κακουργημάτων που θα διώκονται αυτεπάγγελτα και όχι μετά από μήνυση (όπως απιστία, απάτη, υπεξαίρεση και τοκογλυφία) αυτεπάγγελτη θα είναι και η δίωξη για την κακόβουλη άρνηση καταβολής διατροφής.

Οι νέες διατάξεις προβλέπουν όμως και την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για υφ’ όρον απόλυση κρατουμένων. Πλέον, όπως ανακοινώθηκε, η υφ’ όρων απόλυση θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη, ανεξαρτήτως τυπικών προϋποθέσεων συμπλήρωσης χρόνου κράτησης.


Στο κάδρο εμπρησμοί, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών

Σημαντικές είναι και οι διατάξεις που εισάγονται για εκδίκαση των κοινώς επικίνδυνων κακουργημάτων (εμπρησμός δάσους, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών) και κακουργημάτων ειδικών ποινικών νόμων, χωρίς τήρηση της ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων. «Με αυτές τις διατάξεις και η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών θα περαιωθεί άμεσα» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις θα αυστηροποιούν τις ποινές και θα απαγορεύουν κάθε μορφή αναστολής ή μετατροπής της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα