«Ετρεχε με 104 χλμ., το αμάξι ήταν 90% πειραγμένο»

Καταπέλτης ο εμπειρογνώμονας για το όχημα του 27χρονου που προκάλεσε τη θανατηφόρα παράσυρση της Εμμας

Με την αντιπαράθεση των εκτιμήσεων του πραγματογνώμονα και του τεχνικού συμβούλου του 27χρονου κατηγορουμένου ως προς την ταχύτητα που είχε αναπτύξει στο αυτοκίνητο που οδηγούσε πριν από τη θανατηφόρα παράσυρση της 21χρονης Εμμας τον περασμένο Νοέμβριο στην Καμάρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, συνεχίστηκε χθες η δίκη του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Πρώτος κατέθεσε ο μηχανολόγος οχημάτων που κλήθηκε να κάνει την τεχνική πραγματογνωμοσύνη στο αυτοκίνητο, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης. Οπως είπε, το αυτοκίνητο έτρεχε με 104 χλμ./ώρα, ενώ είχε υποστεί επεμβάσεις σε ποσοστό 90% σε σχέση με την εργοστασιακή κατασκευή του, με πιο χαρακτηριστική την αλλαγή κινητήρα για την επίτευξη μεγαλύτερης ιπποδύναμης.

«Δεν έχω δει ανάλογες επεμβάσεις, πρώτη φορά μου συνέβη. Η κατασκευάστρια εταιρία τις θεωρεί παράνομες. Η στόχευση αυτών των επεμβάσεων είναι η επίδειξη και η ταχύτητα» κατέθεσε ο πραγματογνώμονας. Χαρακτήρισε το όχημα «τεχνικά ανασφαλές και επικίνδυνο» για την κυκλοφορία του μέσα στον αστικό ιστό. «Αυτά τα οχήματα χρησιμοποιούνται σε αγώνες “ντράγκστερ” και σε πίστες» παρατήρησε. Το πόρισμα της τεχνικής πραγματογνωμοσύνης αντέκρουσε τεχνικός σύμβουλος, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι η ταχύτητα ήταν από 55 έως 60 χλμ./ώρα.

«Δεν κάναμε αυτοψία, δεν εξετάσαμε εάν έγιναν επεμβάσεις στο όχημα. Σχολιάσαμε την έκθεση άλλου πραγματογνώμονα όσον αφορά την ταχύτητα. Ηταν εσφαλμένος ο μαθηματικός τύπος που εφάρμοσε ο πραγματογνώμονας. Ηταν λάθος υπολογισμός. Η ταχύτητα προκύπτει ανάλογα με τη βλάβη αλλού σταθερού σημείου. Από το χτύπημα προκύπτει ότι η ταχύτητα ήταν από 55 έως 60 χλμ./ώρα. Και με αυτή την ταχύτητα μπορεί να προκληθεί θανατηφόρο αποτέλεσμα, αναλόγως με το πού θα χτυπήσει το θύμα» υποστήριξε.

Νωρίτερα ολοκλήρωσε την κατάθεσή της η 20χρονη συνεπιβάτιδα του αυτοκινήτου που σκότωσε την 21χρονη φοιτήτρια Εμμα Καρυωτάκη. Η κοπέλα, που αρχικά είχε επίσης καταστεί κατηγορουμένη για την υπόθεση, αλλά απηλλάγη στη συνέχεια με βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, απάντησε σε ερωτήσεις της εισαγγελέως και των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

Η 20χρονη συνοδηγός υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τον κατηγορούμενο και ότι απλά τη μετέφερε με το όχημά του στα Λαδάδικα. Ερωτώμενη γιατί δεν αντέδρασε όταν ο κατηγορούμενος εγκατέλειψε την άτυχη Εμμα, η μάρτυρας απάντησε: «Φοβήθηκα τι μπορεί να μου κάνει». «Οταν έκανα την κίνηση να βγω, με έπιασε από το χέρι και με έβαλε μέσα. Εκείνη την ώρα φοβάσαι τι μπορεί να γίνει με αυτόν. Δεν τον ήξερα, μου έκανε μια εξυπηρέτηση» είπε.

Σε ερώτηση της εισαγγελέως για το τι θα έκανε αν γύριζε τον χρόνο πίσω, απάντησε ότι θα επέστρεφε για να βοηθήσει την κοπέλα, με τη μητέρα της Εμμας να αντιδρά λέγοντας ότι θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να βγει έξω και να σπεύσει για βοήθεια. Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται σήμερα με την απολογία του κατηγορουμένου, ενώ θα ακολουθήσει η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.

Ο 27χρονος, που κρατείται προσωρινά στις Φυλακές Νιγρίτας, κατηγορείται για το κακούργημα της επικίνδυνης οδήγησης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, εγκατάλειψη τροχαίου ατυχήματος και οδήγηση χωρίς άδεια. Ο κατηγορούμενος δεν παρουσιάστηκε κατά τις τελευταίες δύο δικασίμους, οπότε κατέθεσαν η συνεπιβάτιδα και οι δύο πραγματογνώμονες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα