Κακουργηματική δίωξη στον πατέρα Αντώνιο

Κατηγορείται μαζί με την πρεσβυτέρα για απιστία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Με μια «βαριά» ποινική δίωξη μπήκε τα νέο έτος για τον πατέρα Αντώνιο, ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου», την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή και δύο ακόμη πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός τους. Συγκεκριμένα, σε βάρος του ιερέα και της πρεσβυτέρας η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη για απιστία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μετά την ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας για τις οικονομικές ατασθαλίες στη ΜΚΟ την οποία διενεργούσε εδώ και μήνες ο εισαγγελέας Ι. Σέβης. Πρόκειται για τρεις κατηγορίες που είναι σε βαθμό κακουργήματος και, εφόσον «σταθούν» στο δικαστήριο, επισείουν πολυετείς καθείρξεις.

Η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε πριν από ένα έτος, με τις εισαγγελικές Αρχές να δίνουν παραγγελία στην Οικονομική Αστυνομία για εξονυχιστικό έλεγχο των οικονομικών της «Κιβωτού του Κόσμου». Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αποδείχθηκαν αρκετά για να στοιχειοθετήσουν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του ζευγαριού, το οποίο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν, φαίνεται πως είχε βάλει βαθιά το χέρι στο ταμείο της ΜΚΟ. Μάλιστα, τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης τέλεσε, κατά πληροφορίες, ως φυσική αυτουργός η πρεσβυτέρα, ενώ ο ιερέας φέρεται ως ο ηθικός αυτουργός στις παραπάνω πράξεις.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας διαπιστώθηκε ότι μεγάλα χρηματικά ποσά είχαν εκταμιευθεί από τη ΜΚΟ και είχαν διατεθεί για άλλους σκοπούς, ενώ εντοπίστηκαν τιμαλφή και πολύτιμα κοσμήματα σε διαμέρισμα της οργάνωσης το οποίο χρησιμοποιούσε ο πατέρας Αντώνιος.

Αναιτιολόγητες δαπάνες 190.000 ευρώ 

Υπό το βάρος αυτών των ευρημάτων, η Εισαγγελία απήγγειλε στο ζευγάρι την κατηγορία της απιστίας, διαπιστώνοντας παράλληλα και αναιτιολόγητες δαπάνες άνω των 190.000  ευρώ, οι οποίες αφορούν την αγορά ακινήτου στην Πωγωνιανή και τις επισκευές που έγιναν σε αυτό. Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκαν εκταμιεύσεις 2.000.000 ευρώ από τα ταμεία της ΜΚΟ για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά.

Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της υπεξαίρεσης, το οποίο επίσης απαγγέλθηκε στον πατέρα Αντώνιο και στην πρεσβυτέρα, αυτό φέρεται ότι αφορά χρήματα και τιμαλφή ύψους περίπου 470.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της «Κιβωτού του Κόσμου», το οποίο χρησιμοποιούσε  ο πατέρας Αντώνιος, καθώς και κοσμήματα και χρυσές λίρες που εντοπίστηκαν σε θυρίδες, αλλά και ποσό ύψους 300.000 ευρώ που λείπει από τα διαθέσιμα της οργάνωσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας ο κ. Σέβης είχε καλέσει για ανωμοτί εξηγήσεις τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα, όμως και οι δυο είχαν αρνηθεί την εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη που αφορά τα οικονομικά της ΜΚΟ. Ωστόσο, οι εξηγήσεις που έδωσαν κρίθηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές ασαφείς, καθώς το ζευγάρι δεν απαντούσε πειστικά για τη διάθεση των παραπάνω χρηματικών ποσών και των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων της ΜΚΟ.

Συνέργεια σε υπεξαίρεση

Εκτός όμως του ιερέα και της πρεσβυτέρας, η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για συνέργεια σε πλημμεληματική υπεξαίρεση και σε δύο ακόμη πρόσωπα. Πρόκειται για έναν πρώην εργαζόμενο στη ΜΚΟ και ένα συγγενικό πρόσωπο του ζευγαριού. Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε πως ένα μέρος του μισθού του υπαλλήλου, συνολικού ύψους 30.000 ευρώ, «γύριζε» στην «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ στη θυρίδα του συγγενικού προσώπου του ιερέα και της πρεσβυτέρας σε νησί του Αιγαίου εντοπίστηκε ποσό ύψους 57.000 ευρώ.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, η δικογραφία για τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου» διαβιβάζεται σε ανακριτή, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τον ιερέα και την πρεσβυτέρα όσο και τους άλλους δύο συγκατηγορουμένους τους. 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα