Μακελειό σε ναυτιλιακή της Γλυφάδας με τέσσερις νεκρούς

Αιγύπτιος που δούλευε 36 χρόνια στην εφοπλιστική οικογένεια Καρνέση εκτέλεσε τη Μαρία Καρνέση, τον διευθύνοντα σύμβουλο, έναν υπάλληλο και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, βγήκε εκτός εαυτού όταν ανακάλυψε ότι δεν του είχαν κολλήσει όλα τα ένσημα και δεν μπορούσε να πάρει σύνταξη

Θόλωσε και σκόρπισε τον θάνατο ο 76χρονος Αιγύπτιος ο οποίος δούλευε επί 36 χρόνια στην εφοπλιστική οικογένεια Καρνέση, αλλά τον απέλυσαν προτού προλάβει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ένσημα, να πάρει σύνταξη και να επιστρέψει στην πατρίδα του και την οικογένειά του.

Δεν μπόρεσε να δεχτεί την απάνθρωπη για τον ίδιο συμπεριφορά και πήγε στη ναυτιλιακή εταιρία επί των οδών Αρτεμισίου και Φλέμινγκ στη Γλυφάδα αποφασισμένος για όλα. Να σκοτώσει τις ιδιοκτήτριες της εταιρίας European Navigation, αδερφές Δέσποινα και Μαρία Καρνέση, και τον διευθύνοντα σύμβουλο και σύζυγο της πρώτης, Αντώνη Βλασσάκη. Ηταν λίγο πριν από τις 10 χθες το πρωί όταν ο Αρης, όπως τον ήξεραν οι εργαζόμενοι της ναυτιλιακής εταιρίας, αν και το πραγματικό του όνομα ήταν Ελ Μπουράι, έφτασε στα γραφεία με το αυτοκίνητό του.

Στάθμευσε στο υπόγειο γκαράζ και πήγε στον δεύτερο όροφο, όπου βρίσκονται τα γραφεία των ιδιοκτητριών, κρατώντας ένα σακβουαγιάζ, στο οποίο είχε μια κοντόκαννη καραμπίνα και ένα περίστροφο. Ανεβαίνοντας στα γραφεία της διοίκησης της εταιρίας, φώναξε στους φύλακες: «Ηρθα να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Τώρα θα δεις τι θα πάθουν. Θα τους σκοτώσω και θα αυτοκτονήσω». Λίγα λεπτά αργότερα έκανε πράξη την απειλή του.

Με καραμπίνα

Αρχικά σκότωσε με την καραμπίνα τον παλιό καπετάνιο και υπεύθυνο του λογιστηρίου της εταιρίας Ηλία Κουκουλάρη, ο οποίος προσπάθησε να τον αφοπλίσει. Στη συνέχεια πυροβόλησε τον 79χρονο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας και σύζυγο της συνιδιοκτήτριας Δέσποινας Καρνέση, Αντώνη Βλασσάκη, και την 76χρονη Μαρία Καρνέση με μία σφαίρα στο κεφάλι. Δεν βρήκε στο γραφείο την αδερφή της και σύζυγο του CEO Δέσποινα Καρνέση, η οποία είχε καταφέρει να βγει από το κτίριο. Στη συνέχεια επέστρεψε στο υπόγειο πάρκινγκ, όπου αυτοκτόνησε.

Οταν έφτασαν στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρίας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με άνδρες των ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ, είχαν όλα τελειώσει. Δίπλα στον αυτόχειρα βρήκαν την καραμπίνα με την οποία σκότωσε τα τρία άτομα και αυτοπυροβολήθηκε. Ο Αρης ήταν εργαζόμενος της εφοπλιστικής οικογένειας επί 36 χρόνια και είχε απολυθεί λίγες ημέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με ανάρτηση φίλου του στο facebook, αιτία του μακελειού ήταν ότι η εφοπλιστική οικογένεια δεν του κoλλούσε ολόκληρα ένσημα, με αποτέλεσμα μετά την απόλυσή του ο 76χρονος Αιγύπτιος να μην μπορεί να βγει στη σύνταξη. Μάλιστα, φαίνεται πως δεν είναι διόλου τυχαίο πως ανάμεσα στα θύματα είναι ο υπάλληλος του λογιστηρίου.

Ο φίλος του, που φαίνεται πως γνωρίζει πολλά, αναφέρει στην ανάρτησή του: «Δούλευε 36 χρόνια με μόνο όνειρο τα τελευταία χρόνια να πάρει τη σύνταξή του και να γυρίσει με την οικογένειά του στην Αίγυπτο να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του. Εφτασε η μέρα που κατέθεσε τα χαρτιά του και περίμενε, δουλεύοντας παράλληλα. Μια ωραία ημέρα τού ήρθε η απόφαση και απορρίπτεται η αίτηση γιατί δεν του είχαν βάλει όλα τα ένσημα, τα μισά και λιγότερα του είχαν βάλει. Εχασε τη γη κάτω απ’ τα πόδια του».

Σύμφωνα με την ανάρτηση του ανθρώπου που φαίνεται να γνώριζε την κατάσταση, πήγε στην εφοπλίστρια, ζήτησε τον λόγο και απαίτησε να του πληρώσουν τα ένσημα. «Η αντίδραση της… κυρίας και του CEO γαμπρού της ήταν… να τον απολύσουν και από τη θέση που είχε περιμένοντας τη σύνταξη και να του πουν επί λέξει “να πάει να… κι αυτός και η σύνταξη και η οικογένειά του” μη δίνοντάς του ούτε αποζημίωση. Θόλωσε, θεώρησε ότι όλα γι’ αυτόν τελείωσαν και πήρε τον νόμο στα χέρια του και την εφοπλίστρια, τον γαμπρό CEO και τον υπεύθυνο λογιστηρίου μαζί του στο “ταξίδι”» καταλήγει η ανάρτηση.

Τρόμος

Μετά το μακελειό έντρομοι οι εργαζόμενοι βγήκαν από το κτίριο, προσπαθώντας να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Η Δέσποινα Καρνέση, η οποία σώθηκε αν και ήταν και η ίδια στόχος, καθώς και ακόμα μία εργαζόμενη στην εταιρία, η οποία είχε κλειδωθεί σε τουαλέτα για να σωθεί, μεταφέρθηκαν στο Ασκληπιείο της Βούλας σε κατάσταση σοκ. Η διασωθείσα Δέσποινα Καρνέση επέστρεψε ύστερα από ώρα στον τόπο της τραγωδίας όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή ο σύζυγος και η αδερφή της.

Ας σημειωθεί πως ο Αιγύπτιος ήταν έμπιστο πρόσωπο του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση για περισσότερα από 35 χρόνια. Ηταν επιστάτης στο κτήμα που διαθέτει στους Πεταλιούς, ενώ ήταν στο μισθολόγιο της ναυτιλιακής εταιρίας. Ομως, όταν ο Καρνέσης έφυγε το 2022 από τη ναυτιλιακή εταιρία που διοικούσαν πλέον οι αδερφές και ο γαμπρός του, αυτοί απομάκρυναν τον Αρη πριν από έναν χρόνο.

Ο Αιγύπτιος, που είχε βαπτιστεί από τη μητέρα των αδελφών και ήταν άτομο εμπιστοσύνης τους, δεν άντεξε όταν τον απέλυσαν και διαπίστωσε πως δεν του κολλούσαν ένσημα. Επίσης, χθες, λίγες ώρες πριν από το μακελειό τού είχαν κοινοποιήσει ότι έπρεπε να αποχωρήσει και από το σπίτι που του είχαν παραχωρήσει. Πληροφορίες θέλουν τον 76χρονο να είχε ταχθεί με το μέρος του Σπύρου Καρνέση στη διαμάχη που είχε με τις αδελφές του, οι οποίες τον θεωρούσαν «πράκτορα» του εφοπλιστή.


Στο στόχαστρο πειρατών τον Νοέμβριο του ’19

Η ναυτιλιακή εταιρία European Product Carriers, στην οποία σημειώθηκε χθες το μακελειό με θύμα τη συνιδιοκτήτρια και τον γαμπρό της, είχε βρεθεί στο στόχαστρο και πειρατών τον Νοέμβριο του 2019, όταν κατελήφθη το υπό σημαία Λιβερίας τάνκερ «Elka Aristotle», ιδιοκτησίας της, ανοιχτά του Τόγκο, στη δυτική Αφρική.

Πάνοπλοι πειρατές είχαν κάνει ρεσάλτο στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στις 4 Νοεμβρίου, 18 χιλιόμετρα ανοιχτά του λιμανιού Λόμε, παρότι φυλασσόταν από ιδιωτικούς φύλακες, ο ένας εκ των οποίων είχε τραυματιστεί κατά την ανταλλαγή πυρών. Τότε είχαν κρατήσει ομήρους τέσσερα μέλη του πληρώματος επί σχεδόν ενάμιση μήνα., μεταξύ των οποίων ένας 20χρονος Ελληνας, δύο Φιλιππινέζοι και ένας Γεωργιανός. Σε δηλώσεις του ο πατέρας του Ελληνα ναυτικού είχε εκπέμψει δραματική έκκληση στις ελληνικές Αρχές, καθώς φοβόταν για τη ζωή του γιου του.

Μάλιστα, είχε αναρωτηθεί πώς έγινε η πειρατεία, αν και το πλοίο φυλασσόταν από ένοπλους φρουρούς ιδιωτικής εταιρίας. «Πώς μπήκαν μέσα τη στιγμή που υπάρχουν φύλακες και χτύπησαν -λέει- τους πρώτους και πήραν τα παιδιά; Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Μα, έχει φύλακες μέσα. Πώς μπήκαν μέσα 2 η ώρα τη νύχτα και πήραν τα παιδιά; Δωμάτιο σε δωμάτιο» είχε δηλώσει ο πατέρας. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις των υπευθύνων της European Products Carriers Ltd του ομίλου Καρνέση με τους πειρατές για να αφεθούν ελεύθεροι οι ναυτικοί 40 ημέρες μετά την ομηρία τους. Είναι άγνωστο το ποσό που δόθηκε ως λύτρα στους πειρατές.

Ο Ελληνας ναυτικός απελευθερώθηκε και επαναπατρίστηκε καλά στην υγεία του στις 13 Δεκεμβρίου 2019. Ομως, ο ένας από τους Φιλιππινέζους ομήρους δεν τα κατάφερε και πέθανε. Οι υπόλοιποι δύο αλλοδαποί επέστρεψαν στην πατρίδα τους στις Φιλιππίνες και στη Γεωργία, αντίστοιχα.


Η διαμάχη των αδελφών για 325.500.000 δολάρια

Το χθεσινο χτύπημα της μοίρας ήρθε να προστεθεί στην εμφύλια «ναυμαχία» που εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση με… έπαθλο 325.500.000 δολάρια που φέρεται ότι έχουν κάνει «φτερά» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνιδιοκτητών της ναυτιλιακής εταιρίας European Product Carriers LTD. Η Δέσποινα Καρνέση, 79 ετών, μαζί με τον 80χρονο σύζυγό της Αντώνη Βλασσάκη και την 76χρονη αδερφή της Μαρία Καρνέση είχαν στραφεί νομικά κατά του 85χρονου αδελφού τους Σπύρου Καρνέση, τον οποίο κατηγορούν ότι στα τέλη του 2022 εκταμίευσε από κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς και ιδιοποιήθηκε 325.500.000 δολάρια, τα οποία μετέφερε σε δική του εταιρία.

Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστήριζαν ότι, με βάση ιδιόγραφο συμφωνητικό και τα εταιρικά τους ποσοστά, τους ανήκουν τα περίπου 175.000.000 δολάρια. Αντίθετα, ο Σπύρος Καρνέσης φέρεται ότι υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στον ίδιο. Σύμφωνα με την αγωγή της Δέσποινας και της Μαρίας Καρνέση, «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» ο αδελφός τους Σπύρος Καρνέσης φέρεται ότι εκταμίευσε από κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς τα 325.500.000 δολάρια, υποστηρίζοντας πως από το 1978 οι δύο αδελφές και από το 1980 ο Αντώνης Βλασσάκης άρχισαν να συνεργάζονται με τον Σπύρο Καρνέση στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης, δημιουργώντας έναν ναυτιλιακό όμιλο εταιριών ποντοπόρων πλοίων, του οποίου αποκλειστική διαχειρίστρια είναι η εταιρία European Product Carriers.

Οι δύο αδελφές υποστηρίζουν ότι το 1994, ύστερα από οικογενειακό συμβούλιο στη Γλυφάδα, ρυθμίστηκαν οι διοικητικοί ρόλοι τους στη European Navigation και η διανομή μερισμάτων στο 38% των καθαρών κερδών. Ο Σπύρος Καρνέσης φέρεται ότι λάμβανε τα 10/38, από 5/38 καθεμιά από τις δύο αδελφές και 3/38 ο γαμπρός του εφοπλιστή. Τα υπόλοιπα μερίσματα πήγαιναν σε άλλο συγγενικό τους πρόσωπο, σε πρόσωπα της οικογένειας που δεν βρίσκονται στη ζωή και σε εργαζομένους. Στη συνέχεια, το μερίδιο του Σπύρου Καρνέση ανέβηκε στο 43,48% και των τριών υπολοίπων στο 56,52%. Αρχικά, τα κέρδη διατηρούνταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπεράκτιων πλοιοκτητριών εταιριών και σταδιακά, από το 2013, στους τραπεζικούς λογαριασμούς της διαχειρίστριας εταιρίας.

Πόλεμος για τα κέρδη

Σύμφωνα με τις αδελφές Καρνέση, όταν αργότερα απαιτήθηκε από τον νόμο για τη διαφάνεια των εισοδημάτων των πλοιοκτητών «η ονομαστικοποίηση των μετοχών των πλοιοκτητριών εταιριών του ομίλου μας, τις μετέφεραν για διευκόλυνσή μας στο όνομα του αντιδίκου (σ.σ.: Σπύρος Καρνέσης). Και αυτό γιατί ο αντίδικος κυρίως φαινόταν προς τους τρίτους, π.χ. τράπεζες, και του είχαν (οι τρεις προσφεύγοντες) απόλυτη εμπιστοσύνη». Στα τέλη Απριλίου του 2022, ο Σπύρος Καρνέσης προχώρησε στη σύσταση μιας νέας υπεράκτιας εταιρίας, της NAEK FINANCE Inc., με έδρα στη Μονρόβια Λιβερίας. Από τότε ξεκίνησε η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στα αδέλφια για την κατανομή των κερδών της ναυτιλιακής εταιρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η European Navigation, «ναυαρχίδα» της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση, ιδρύθηκε το 1979 και διαθέτει σήμερα 10 ιδιόκτητα δεξαμενόπλοια μεταφοράς χημικών, ενώ διαχειρίζεται ακόμα τρία, τα οποία μεταφέρουν καύσιμα σε ελληνικά νησιά. Τα κεντρικά γραφεία της είναι στη Γλυφάδα, όπου σημειώθηκε χθες το μακελειό, ενώ διατηρεί γραφεία στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρία πετρελαιοειδών Elin είναι βασικός μέτοχος ο Σπύρος Καρνέσης με ποσοστό 63,8%, ενώ στο Δ.Σ. συμμετέχει και η κόρη του Αντζελίκ.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα