Αμετακίνητοι στα μπλόκα και σε ετοιμότητα οι αγρότες

Προχώρησαν και χθες σε συμβολικούς αποκλεισμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους

Με το ένα πόδι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και το άλλο στα μπλόκα βρίσκονται οι αγρότες, που παραμένουν σε ετοιμότητα και επιφυλακτικοί για όσα ακούν από την κυβέρνηση. Η έκβαση της σημερινής συνάντησης και η αξιολόγηση των κυβερνητικών προτάσεων από τους αγρότες θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματά τους.

Πάντως έως και χθες σε πολλές πόλεις της χώρας υπήρξαν κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ τα μπλόκα παρέμεναν ενεργά, έστω και συμβολικά, καθώς προϋπόθεση για την κυβέρνηση είναι το «παζάρι» μεταξύ των δύο πλευρών να γίνει με ανοικτούς τους δρόμους.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου Ε65, από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, έχυσαν γάλα πάνω σε ζωοτροφές, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους.

Επίσης, συμβολική συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο τελωνείο των Ευζώνων αγρότες της Παιονίας και του Κιλκίς, διαμαρτυρόμενοι για τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές προϊόντων. Οι αγρότες της Μακεδονίας έκλεισαν χθες το απόγευμα συμβολικά για μία ώρα τον δρόμο Φλώρινας – Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του Φιλώτα. Στα Ιωάννινα η επιτροπή αγώνα του νομού έκανε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί έξω από το κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ και της εφορίας. Παράλληλα, στην είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Θεσπρωτίας, αναμένοντας τις εξελίξεις. Ιδια εικόνα και στην Κοζάνη, που από προχθές περίπου 70 τρακτέρ με τη συμμετοχή και μελισσοκόμων μετακινήθηκαν και παρατάχθηκαν από τον κόμβο των Κοίλων στο κτίριο της Περιφέρειας. Οι αγρότες τονίζουν ότι, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα σκληρύνουν τη στάση τους και θα προχωρήσουν ακόμα και σε κατάληψη της Περιφέρειας.

Μπλόκο σε φορτηγά

Και στο τελωνείο των Κήπων, στον Εβρο, παραμένουν περίπου 50 τρακτέρ που θα κλείνουν κατά διαστήματα τα σύνορα στα φορτηγά αυτοκίνητα, αλλά θα επιτρέπουν τη διέλευση λεωφορείων και επιβατικών αυτοκινήτων. Στο μπλόκο των Μαλγάρων υπήρξε, επίσης, μικρής διάρκειας συμβολικός αποκλεισμός. Στην πλατεία των Φαρσάλων οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έριξαν γάλα και ζωοτροφές, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής σε πετρέλαιο, ρεύμα και αγροεφόδια.

Αν δεν δοθούν λύσεις, η Αθήνα είναι κοντά, διαμήνυσε το συλλαλητήριο των Φαρσάλων, στο οποίο συμμετέχουν και φορείς της πόλης. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Φαρσάλων όλες αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο μπλόκο Ε65, μαζί με τους αγρότες της Καρδίτσας. Ιδια εικόνα και στα Τρίκαλα, με τους αγρότες να έχουν τα τρακτέρ στραμμένα στην πόλη. Στη Σπάρτη η πομπή των αγροτών και κτηνοτρόφων ξεκίνησε από τον κόμβο της νέας εισόδου της πόλης. Στην περιφερειακή ενότητα κατατέθηκαν τα αιτήματά τους, αλλά και των μελισσοκόμων. Στη συνέχεια συμβολικά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, πέταξαν στην είσοδο της Περιφέρειας σανό κι έχυσαν γάλα. Η διαμαρτυρία συνεχίστηκε προς το κέντρο της πόλης, όπου τα τρακτέρ ανέβηκαν στην κεντρική πλατεία. Στο Αργος οι συνάδελφοί τους απέκλεισαν συμβολικά το κέντρο της πόλης, άνοιξαν πανό και έγιναν ομιλίες.

«Δίκαια αιτήματα»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Σωκράτης Αλειφτήρας δήλωσε σχετικά με τη σημερινή κρίσιμη συνάντηση: «Θα ακούσουμε τι μας λέει η κυβέρνηση, εμείς είμαστε σίγουροι ότι θα δώσουμε στον κ. Μητσοτάκη να καταλάβει ότι πραγματικά τα αιτήματα είναι δίκαια, με την ανάλυση που θα κάνουμε στο κάθε αίτημα». Στην ερώτηση εάν προς το παρόν έχει παγώσει η κάθοδος με τρακτέρ στην Αθήνα, απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις απαντήσεις που θα δοθούν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται πως τα κυριότερα αιτήματα των αγροτών είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, 7 λεπτά την κιλοβατώρα στο ρεύμα, 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να επαναδιαπραγματευτεί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα