Χιλιάδες κόσμου στο πανεκπαιδευτικό

Χωρίς «παρατράγουδα» ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Ολοκληρώθηκε χωρίς «παρατράγουδα», παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών, το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη επικράτησε ένταση όταν «γνωστοί άγνωστοι» εισέβαλαν στο ΑΠΘ και έριξαν μπογιές και μολότοφ σε άνδρες των ΜΑΤ!

Συγκεκριμένα, ήταν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι όταν έληξε η ένατη κατά σειρά κινητοποίηση ενάντια στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Νωρίτερα, και παρά τη βροχή, χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και ξεκίνησαν πορεία με κατεύθυνση το Σύνταγμα με συνθήματα όπως «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, εμείς αγωνιζόμαστε για δωρεάν σπουδές», «Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές» και «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά». 

Στο συλλαλητήριο μάλιστα συμμετείχαν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, με την ΟΛΜΕ να πραγματοποιεί στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας, αναφέροντας ότι συμμετέχει στην κινητοποίηση διότι «στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων». Από τη μεγάλη πορεία δεν έλειψαν και οι μαθητές της Αθήνας ύστερα από κάλεσμα της Συντονιστικής τους Επιτροπής, καθώς και εργαζόμενοι των πανεπιστημίων, αλλά και καθηγητές που τάσσονται κατά του νομοσχεδίου. Τέλος, ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και τα Χανιά.

Μπορεί η πορεία στην Αθήνα να κύλησε ομαλά, ωστόσο στη Θεσσαλονίκη επικράτησε ένταση μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών δυνάμεων, όταν ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε ξανά στον χώρο του ΑΠΘ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να τους διαλύσουν. Οπως έγινε γνωστό, λίγο νωρίτερα μερικές δεκάδες άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους έστησαν οδοφράγματα βάζοντας φωτιά σε κάδους στις οδούς Εγνατία και Εθνικής Αμύνης, και στη συνέχεια επιτέθηκαν με πέτρες, μολότοφ και κόκκινη μπογιά στις αστυνομικές δυνάμεις, με τα επεισόδια να επεκτείνονται έως την πλατεία Χημείου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα