Μελισσοκόμοι: Στην Αθήνα με τις κυψέλες

Πάνω από 2.000 παραγωγοί με 40 φορτηγά παρατάχθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, ζητώντας διαχωρισμό των εισαγόμενων μελιών και των ελληνικών

Με κυψέλες, στολές, αλλά και καπνιστήρια στα χέρια, γύρω στους 2.000 μελισσοκόμους από όλη τη χώρα βρέθηκαν χθες το πρωί στο Σύνταγμα, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Από τις 8 το πρωί, ο χώρος απέναντι από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη γέμισε με μελισσοκόμους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν κυρίως για τις ελληνοποιήσεις και το κόστος παραγωγής. Μάλιστα, παραλίγο να σημειωθεί ένταση όταν μια ομάδα μελισσοκόμων έκλεισε για λίγα λεπτά τη λεωφόρο Αμαλίας, διότι, όπως υποστηρίζουν, δεν τους επετράπη να φέρουν τα φορτηγά τους στην πλατεία, με την Αστυνομία να τα κρατά στη λεωφόρο Αθηνών. Ωστόσο, η ένταση σταμάτησε έπειτα από λίγη ώρα, με τους παραγωγούς να ανοίγουν τη λεωφόρο Αμαλίας, καθώς τα φορτηγά πήραν εντολή να ξεκινήσουν για το Σύνταγμα και έφτασαν λίγο πριν από τις 9.30.

Συνολικά, περισσότερα από 40 φορτηγά παρατάχθηκαν στην πλατεία Συντάγματος μαζί με δεκάδες μελίσσια, ενώ οι περίπου 2.000 μελισσοκόμοι διαμαρτύρονταν με τα καπνιστήρια στα χέρια. Μάλιστα, στις 12 το μεσημέρι, 11μελής αντιπροσωπία μελισσοκόμων πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οπως είπε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος των Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας Γιώργος Σεντεμέντες, «θέλουμε διαχωρισμό των εισαγόμενων μελιών και των ελληνικών. Δηλαδή, θέλουμε να απονεμηθεί το ελληνικό σήμα και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα μέλια», ενώ ανέφερε ότι ένα από αιτήματά τους είναι η στήριξη του αυξημένου κόστους παραγωγής. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θανάσης Γρηγοριάδης μίλησε στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του Open. «Τα αιτήματά μας είναι να μας επιτρέψουν να δουλέψουμε στα δάση, να σταματήσουν αυτές οι διατάξεις που λένε για απαγόρευση των καπνιστηρίων μετά τις 11.

Είναι ό,τι πιο άδικο. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς το καπνιστήριο, όπως ο χειρουργός δεν μπορεί να κάνει επέμβαση με το νυστέρι. Αυτή η απαγόρευση προέκυψε πριν από 2 χρόνια και κυρίως πέρυσι, με τις πυρκαγιές στα δάση. Αυτό είναι μια αφορμή. Τόσα χρόνια, με όλες τις κλιματικές συνθήκες, οι μελισσοκόμοι ήταν στα δάση» τόνισε, επισημαίνοντας ότι δεν είναι οι μελισσοκόμοι αυτοί που προκαλούν τις φωτιές.

Τι ζητούν

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα κυριότερα αιτήματά τους είναι η εφαρμογή διοικητικών μέτρων για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού και τη θεσμοθέτηση της γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακού ελέγχου, η αποφορολόγηση του καυσίμου και η διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, η άρση των περιοριστικών πυροσβεστικών διατάξεων -που, όπως υποστηρίζουν, τους αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία-, η άρση περιορισμών τοπικών δασαρχών, η τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως τις ορίζει ο νόμος 6238/1934, η επιδότηση της επικονίασης, η πλήρης ένταξη στο ΚΑΠ, η αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, η ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο, καθώς και η κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα