Σοκ! Γηροκομεία κακοποιούν ηλικιωμένους

Βροχή καταγγελιών στον Συνήγορο του Πολίτη για παραμέληση, κακή ιατρική περίθαλψη και συνθήκες υγιεινής, ελλιπή διατροφή, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού

Σοβαρές καταγγελίες για κακοποίηση ηλικιωμένων σε αρκετά γηροκομεία της χώρας ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τον Συνήγορο του Πολίτη, εγείρωντας ερωτήματα για τις συνθήκες διαβίωσης στις υποτίθεται ασφαλείς Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ). Σύμφωνα με τις αναφορές που έχει δεχθεί ο Συνήγορος του Πολίτη, υπάρχουν σοβαρά περιστατικά παραμέλησης ηλικιωμένων, με κακή ιατρική περίθαλψη που φτάνει μέχρι την πρακτική της καθήλωσης στο κρεβάτι, απαξιωτικές συμπεριφορές, συνθήκες κακής υγιεινής και ελλιπή διατροφή. Οπως χαρακτηριστικά περιέγραψε την όλη κατάσταση στα γηροκομεία η ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη Ιωάννα Αρσενοπούλου, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ανεξάρτητη διοικητική Αρχή στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ο Συνήγορος του Πολίτη για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», «μας έπιασε η ψυχή μας με αυτά που είδαμε, όταν συνοδεύσαμε τους αρμόδιους φορείς Περιφέρειας σε έλεγχο σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων».

Συγκεκριμένα, είπε ότι, μετά τις σχετικές καταγγελίες που έλαβε ο Συνήγορος για κάποιες συγκεκριμένες ΜΦΗ, κυρίως ιδιωτικές, διαπιστώθηκαν από ειδικό κλιμάκιο συνθήκες κάτω από το αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης, με ελλείψεις στη διατροφή, κακή καθαριότητα των χώρων, ανύπαρκτη κίνηση και φυσιοθεραπεία των ηλικιωμένων, απουσία ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας, καθώς και χαμηλή ποιότητα εργαζομένων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι ήταν ελάχιστοι. Μάλιστα, ως παράδειγμα απαξιωτικής συμπεριφοράς, η κυρία Αρσενοπούλου ανέφερε μια περίπτωση στην οποία αφαιρέθηκαν όλα τα ρούχα ηλικιωμένων και τους έδωσαν πίσω άλλα, δίνοντας όμως γυναικεία ρούχα σε άνδρα.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι στις περιπτώσεις που κάποιες ΜΦΗ κρίνονται ακατάλληλες από τους αρμόδιους φορείς, «αν και υπάρχει σχετική εντολή, δεν γίνεται σφράγιση, γιατί δεν υπάρχουν άλλες μονάδες να δεχθούν τους ηλικιωμένους. Ετσι, μένει μόνο στα χαρτιά και δεν εκτελείται».

Δεμένη για ώρες

Αναφορικά με την ελλιπή ιατροφαρμακευτική φροντίδα που επικρατεί στις εν λόγω μονάδες, η κυρία Αρσενοπούλου ανέφερε: «Παράλληλα, διαπιστώσαμε ακατάλληλη ιατρική φροντίδα σε ηλικιωμένο, ο οποίος εισήχθη σε νοσοκομείο έπειτα από εγκεφαλική κάκωση, έλαβε ελλιπή ιατρική φροντίδα και εστάλη πίσω χωρίς την απαραίτητη εξέταση της αξονικής τομογραφίας. Κατέληξε λίγες ώρες μετά, από εγκεφαλική αιμορραγία… Σε άλλη περίπτωση, ηλικιωμένη που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας αφέθηκε δεμένη για ώρες με την αιτιολογία της έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα, επειδή ήταν διαβητική, να της προκληθεί υπογλυκαιμία λόγω της απουσίας φαγητού».

Τέλος, η ειδική επιστήμονας του Συνηγόρου, μιλώντας για την περίθαλψη των ηλικιωμένων στην Ελλάδα, τόνισε την έλλειψη σεβασμού της προσωπικότητάς τους, την παραμέληση και την απουσία εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ ανέφερε ότι «ο Συνήγορος του Πολίτη για την προστασία ηλικιωμένων προχωρά στη διόρθωση οργανωτικών και νομοθετικών αστοχιών, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες, και συντελεί στη στήριξη μεμονωμένων δικαιωμάτων ηλικιωμένων».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, απηύθυναν χαιρετισμό από τον Συνήγορο του Πολίτη ο Ανδρέας Ποττάκης, η πρέσβειρα της Νορβηγίας στην Ελλάδα Lajla Brandt Jakhelln και η επικεφαλής του τομέα επικοινωνίας και εκδηλώσεων του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRA) Nicole Romain, με τη συνάντηση να αποτελεί μία από τις ενέργειες της πράξης «Δράσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για την ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης, της λογοδοσίας και καταπολέμησης της κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα», η οποία συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρηστή Διακυβέρνηση, Θεσμοί, Διαφάνεια», για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα