Σήμερα οι αποφάσεις για τις δίκες Μίχου και Πισπιρίγκου!

Δικαστές και ένορκοι θα ετυμηγορήσουν για τη σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης στον Κολωνό και τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Αυλαία πέφτει σήμερα, εκτός απροόπτου, στην εκδίκαση δύο μεγάλων υποθέσεων που προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη. Λίγο μετά τις 11 το πρωί, η Ρούλα Πισπιρίγκου, έπειτα από περίπου 16 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, θα ακούσει την απόφαση δικαστών και ενόρκων επί της ενοχής της ή μη για την υπόθεση θανάτου της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας, με χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης.

περίπου την ίδια ώρα, αναμένεται όμως να εκφωνηθεί και η απόφαση του δικαστηρίου για την άλλη μεγάλη υπόθεση, αυτήν που αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης από τον Κολωνό. Η ετυμηγορία θα αφορά επίσης την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων, με βασικότερους τον Ηλία Μίχο και την 38χρονη μητέρα της ανήλικης. Ακολούθως, τόσο το δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας όσο και αυτό που δίκασε την υπόθεση του Κολωνού θα αποφανθούν για το αν θα πρέπει να χορηγηθούν ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους, και αργότερα θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους επί των ποινών. Μάλιστα, έξω από την αίθουσα όπου διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών η δίκη για την υπόθεση του Κολωνού τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι δρακόντεια.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση θανάτου της μικρής Τζωρτζινας, η εισαγγελέας έχει ζητήσει την ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία σε βάρος της 9χρονης κόρης της. Πρόκειται για αδικήματα που η κατηγορούμενη μητέρα έχει αρνηθεί κατά τη διάρκεια της απολογίας της. «Η μόνη ατυχία που είχε η μικρή Τζωρτζίνα ήταν ότι είχε μητέρα, τροφό και φροντιστή την κατηγορουμένη» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στην πρότασή της προς το δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας Ευαγγελία Σπυριδωνίδου, απορρίπτοντας κάθε ισχυρισμό της κατηγορουμένης περί ιατρικής αμέλειας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του παιδιού της. Αν το δικαστήριο με την απόφαση που θα ανακοινώσει σήμερα κάνει δεκτή την εισαγγελική πρόταση, τότε η Ρούλα Πισπιρίγκου ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ισόβια και πολυετή κάθειρξη.

Aπαλλαγή για τον βιασμό

Στην υπόθεση του Κολωνού, η ετυμηγορία δικαστών και ενόρκων έρχεται στον απόηχο της πρότασης που έκανε στο δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας Μαρία-Ελένη Νικολού. Μια πρόταση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του Ηλία Μίχου για το αδίκημα του βιασμού σε βάρος του παιδιού, της μαστροπείας και της εμπορίας ανθρώπων. Αντίθετα, η κυρία Νικολού ήταν «καταπέλτης» για την 38χρονη μητέρα του κοριτσιού, αλλά και για τον αποκαλούμενο «Μιχάλη», στους οποίους απέδωσε κατηγορίες για μαστροπεία σε βάρος του κοριτσιού. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κατηγορουμένους της υπόθεσης, τους αποκαλούμενους «πελάτες» της ανήλικης, η εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή τους βάσει του κατηγορητηρίου. Απαλλακτική ήταν μόνο για έναν εξ αυτών, επικαλούμενη αμφιβολίες.

Πάντως, οι εισαγγελικές προτάσεις που έχουν γίνει για τις δυο πολύκροτες υποθέσεις δεν δεσμεύουν τα δικαστήρια, που σήμερα αποφαίνονται επί της ενοχής ή μη. Οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι, μέλη κάθε δικαστηρίου, είναι εκείνοι που αποφασίζουν για το αν οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι ή όχι και για ποια αδικήματα. Ετσι, στην υπόθεση του Κολωνού, αν για παράδειγμα το δικαστήριο δεν υιοθετήσει την πρόταση της εισαγγελέως για απαλλαγή του Ηλία Μίχου από την κατηγορία του βιασμού, δεν αποκλείεται στον κατηγορούμενο να επιβληθεί ακόμη και ισόβια κάθειρξη. Αντίθετα, αν δικαστές και ένορκοι κάνουν δεκτή την εισαγγελική πρόταση, τότε τόσο ο κατηγορούμενος όσο και η μητέρα της ανήλικης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με 20ετή κάθειρξη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα