Στο φως η απόφαση έξωσης του ΟΑΣΘ από τον «Ηρακλή»

Η «δημοκρατία» φέρνει για πρώτη φορά στο φως τα έγγραφα της απόφασης για την έξωση του οργανισμού που δικαιώνουν τον προμηθευτικό συνεταιρισμό

Ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΟΑΣΘ ετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτοχοι του προμηθευτικού συνεταιρισμού «Ηρακλής». Από φωτογραφικό υλικό που έχουν συγκεντρώσει, καταγγέλλουν ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται κινητικότητα στο αμαξοστάσιο ιδιοκτησίας «Ηρακλή» από ανθρώπους του ΟΑΣΘ.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

«Πειρατικά», όπως λένε, επιχειρούν να εγκαταστήσουν φορτιστές για τα καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. 

Η κόντρα «Ηρακλή» – ΟΑΣΘ κρατάει περισσότερο από μια πενταετία. Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης νοίκιαζε επί χρόνια το αμαξοστάσιο που είναι ιδιοκτησίας του προμηθευτικού συνεταιρισμού. Από το 2017, όμως, ο «Ηρακλής» έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι ο ΟΑΣΘ σταμάτησε να πληρώνει τα νοίκια για το ακίνητο.

Το μισθωτήριο συμβόλαιο έχει λήξει από το 2018, ο «Ηρακλής» εκτιμά ότι τα οφειλόμενα ενοίκια έχουν ξεπεράσει τα 14.000.000 ευρώ, ενώ «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο πλευρών αποτελεί και μία παλαιότερη αγωγή προ εξαετίας από τον ΟΑΣΘ που ζητάει 10.000.000 ευρώ, με το επιχείρημα ότι τα ενοίκια ήταν καταχρηστικά, πολύ υψηλότερα της αγοράς. 

Κέρδισε στα δικαστήρια 

Ο «Ηρακλής», όμως, έχει στα χέρια του μια δικαστική απόφαση που ανατρέπει τα δεδομένα. Ο συνεταιρισμός κέρδισε στα δικαστήρια τη δυνατότητα να προβεί σε έξωση του ΟΑΣΘ, απόφαση που ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί. Ο λόγος της έξωσης είναι ότι ο οργανισμός δεν έχει πληρώσει κανένα ενοίκιο επί σειρά ετών.

Η «δ» παρουσιάζει σήμερα την απόφαση έξωσης που δικαιώνει τον «Ηρακλή» και που φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΟΑΣΘ, ο οποίος χθες έκανε έφεση. Η απόφαση υπέρ του συνεταιρισμού λήφθηκε στις 27/10/2023 από το μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με «ειδική διαδικασία περιουσιακών διαφορών – μισθώσεις». Η συνεδρίαση έγινε στις 24 Απριλίου 2023, με ενάγοντα τον «Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Αυτοκινητιστών Θεσσαλονίκης – Ο Ηρακλής Συν.Πε.» κι εναγόμενο τον «Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης». 

Σύμφωνα με την απόφαση, το δικαστήριο «υποχρεώνει τον εναγόμενο να αποδώσει στον ενάγοντα εκμισθωτή τη χρήση των αναφερομένων στο σκεπτικό ένδικων μισθίων, ήτοι: Α) ένα γήπεδο μετά των επ’ αυτού κτιριακών εγκαταστάσεων ευρισκόμενο στην άλλοτε οδό Ωραιοκάστρου – Θεσσαλονίκης, εμβαδού 28.000 τ.μ., και την πρόσθετη γηπεδική έκταση 10.000 τ.μ., Β) έναν ακάλυπτο χώρο οικοπέδου, όμορο του Αμαξοστασίου Σταυρούπολης εμβαδού 4.625 τ.μ. (Γήπεδο Αμαξοστασίου Σταυρούπολης), Γ) τμήμα αγροτεμαχίου ευρισκόμενο στην περιοχή Ευκαρπίας εμβαδού 1.335 τ.μ., όμορο του Αμαξοστασίου Σταυρούπολης, Δ) οριζόντιες ιδιοκτησίες κ.ά». 

Το δικαστήριο όριζε προθεσμία 30 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης για την απόδοση των ανωτέρω μισθίων, κάτι που δεν συνέβη. Στον συνεταιρισμό «Ηρακλής» ανήκουν τα τρία μεγάλα ακίνητα που στεγάζουν τον ΟΑΣΘ και συγκεκριμένα το αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης, το 50% του αμαξοστασίου του Φοίνικα και η εξαώροφη οικοδομή στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου – Μπότσαρη, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΟΑΣΘ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κατά καιρούς επαφές για μια συμβιβαστική λύση, ωστόσο όλες έχουν καταρρεύσει και οι διαπραγματεύσεις παραμένουν στον αέρα. Δίχως να υπάρχει ενεργό μισθωτήριο συμβόλαιο, ο ΟΑΣΘ δεν μπορεί να παίρνει άδειες για την εκτέλεση έργων εντός των αμαξοστασίων ιδιοκτησίας «Ηρακλή». Τα ασφαλιστικά μέτρα από την πλευρά του συνεταιρισμού αναμένονται εντός της προσεχούς εβδομάδας. 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα