Χιλιάδες στους δρόμους για ακρίβεια – μισθούς

Δυναμικό «παρών» των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις κατά τη χθεσινή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

Χωρίς παρατράγουδα πραγματοποιήθηκαν χθες οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας και στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με τους διαδηλωτές να διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, τη λήψη μέτρων για την ακρίβεια και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Οπως έγραφε η αφίσα της ΓΣΕΕ, η οποία εδώ και έναν μήνα είχε κάνει κάλεσμα στην απεργιακή κινητοποίηση, «θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις συλλογικές μας συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα», αποτυπώνοντας έτσι το μήνυμα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Φυσικά, εκτός από την αύξηση των μισθών και την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η ΓΣΕΕ ζητά την αποτελεσματική πάταξη της κερδοσκοπίας, τον αυστηρό θεσμικό έλεγχο και τη διαφάνεια στον τρόπο διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους, την έκτακτη φορολογία επί των κερδών στις μεγάλες επιχειρήσεις και τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, άνεργοι, συνταξιούχοι, αλλά και φοιτητές, ενώ ξεχωριστές εκδηλώσεις πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και η ΓΣΕΕ τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, με προσυγκεντρώσεις και πορείες. Από νωρίς το πρωί στην Αθήνα και λίγο μετά τις 09.00, εργατικές ομοσπονδίες και σωματεία συνταξιούχων συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την πορεία, ενώ νωρίτερα τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ διοργάνωσαν απεργιακή προσυγκέντρωση στον ΗΣΑΠ του Πειραιά. Το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ, που έλαβε χώρα στο Σύνταγμα, έδωσε και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ανέφερε: «Παλεύουμε και διεκδικούμε μαζί με όλο τον εργαζόμενο λαό μέτρα αντιμετώπισης του τεράστιου κόστους ζωής για όλο τον ελληνικό λαό». Υπολογίζεται ότι μέχρι τις 12 το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας είχαν συγκεντρωθεί περίπου 5.000 άνθρωποι.

«Χειρόφρενο»

Επιπλέον στην απεργία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι ομοσπονδίες, ενώ μεταξύ των ενώσεων που αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία ήταν και η ΕΙΝΑΠ, πανεπιστημιακοί και διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων, σύλλογοι εκπαιδευτικών και εργαζόμενοι σε υπουργεία.

«Χειρόφρενο» τράβηξαν και τα ΜΜΜ στην Αθήνα, με τους εργαζομένους στο μετρό, στο τραμ και στον ηλεκτρικό να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Οπως ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία της ΣΤΑ.ΣΥ., ανάμεσα στα αιτήματά τους ήταν η αύξηση των μισθών πέραν του κατώτατου για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι άμεσες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του φορέα, καθώς και η άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σε στάση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09.00 και από τις 21.00 ως τη λήξη της βάρδιας, ενώ στάση εργασίας από τις 05.00 έως τις 15.00 πραγματοποίησαν και οι ιδιοκτήτες ταξί, που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10 το πρωί με το σύνθημα «Κανένα ταξί στους δρόμους», καλώντας όλους τους οδηγούς ταξί να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας «για τις τρεις πληγές που πρέπει να κλείσουμε, Φορολογικό, υποκλοπή έργου και πολυεθνικές». Τέλος, αγκυροβολημένα στα λιμάνια μέχρι τα μεσάνυχτα έμειναν τα πλοία των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συμμετείχε και αυτή στην 24ωρη απεργία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα