SOS για τον Ναό του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια

Μετρά 168 έτη ζωής και απαιτούνται άμεσα πόροι για τη συντήρησή του, καθώς διαφορετικά κινδυνεύει. Κραυγή αγωνίας από την ελληνική κοινότητα

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια, ο οποίος ύστερα από 168 έτη ζωής χρειάζεται οικονομικούς πόρους προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημιές που άφησε πίσω του το πέρασμα του χρόνου!

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας Ανδρέας Βαφειάδης, υπάρχει άμεση ανάγκη να βρεθούν οι επαρκείς οικονομικοί πόροι για τη συντήρηση του εμβληματικού ναού, ειδάλλως κινδυνεύει να κλείσει και μαζί του να χαθεί σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς και του τρόπου ζωής των εκεί εναπομείναντων Ελλήνων: «H ελληνιστική Αλεξάνδρεια του πολιτισμού, των γραμμάτων και των επιστημών, η Αλεξάνδρεια των μεγάλων ευεργετών και του κλέους, χτυπημένη από τη φθορά του χρόνου, αναζητά την αρωγή της μητέρας πατρίδας, την οποία τόσο στήριξε στο σπουδαίο της παρελθόν. Αβέρωφ, Μπενάκης, Σαλβάγος, Τοσίτσας άφησαν ως παρακαταθήκη σπουδαία εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα τόσο στην Αλεξάνδρεια όσο και στην Ελλάδα.

Οι πόροι της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας φθίνουν όλο και περισσότερο, και απευθύνουμε έκκληση σε ευήκοα ώτα για την ανακαίνιση του σπουδαίου μας ναού, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που κινδυνεύει να σφραγιστεί λόγω σημαντικών φθορών στην οροφή και στα θεμέλια». Φυσικά, αξίζει να αναφερθεί ότι ο ναός, που υπάγεται εκκλησιαστικά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και ανήκει στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και άνοιξε τις θύρες του στις 25 Μαρτίου 1856, χαρίζοντας μεγάλη συγκίνηση στους έως τότε «άστεγους» χριστιανούς της πόλης, που από εκείνη την ημέρα απέκτησαν έναν «φάρο» για την πίστη τους, για να προσεύχονται, να τελούν τα ιερά μυστήρια, να επικοινωνούν και να αλληλοϋποστηρίζονται.

Στολίδι

Ιδιαίτερα δε στην ιστορική Αλεξάνδρεια, της οποίας το ελληνικό στοιχείο ακόμα και σήμερα φωτίζει ολόκληρη την πόλη, ο Ναός του Ευαγγελισμού αποτέλεσε τη νησίδα πάνω στην οποία κρατήθηκαν και διασώθηκαν οι αρχές και οι αξίες των Ελλήνων Αιγυπτιωτών, και αποτέλεσε το τακτικό τους εκκλησίασμα. Μάλιστα, η αρχιτεκτονική αισθητική του ναού, το εντυπωσιακό του μέγεθος, η εσωτερική ναοδομία και οι σπάνιες αγιογραφίες, το περίλαμπρο ιερό του με την αγία τράπεζα και τα επιβλητικά καμπαναριά του κατέστησαν τον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στολίδι της ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου και όχι μόνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί τον εντυπωσιακότερο και μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο ναό της Αφρικής.

Οσον αφορά τις τελευταίες εργασίες στον ναό, αυτές ξεκίνησαν το 2002 και ολοκληρώθηκαν το 2004, όταν το κοινωφελές Ιδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» χορήγησε τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης, με τον ναό να ανοίγει και πάλι τις θύρες του την 25η Μαρτίου 2006, υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αλεξανδρινό προκαθήμενο Θεόδωρο Β΄, όπου και παρευρέθηκε ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Δυστυχώς, όμως, από τότε η έντονη φθορά του χρόνου «καταγράφηκε» και πάλι πάνω στον ναό, ενώ δημιουργήθηκε επιτακτική ανάγκη για τη συντήρησή του. Ωστόσο, από τη μια η παγκόσμια οικονομική κρίση και από την άλλη η πληθυσμιακή πτώση της παροικίας είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι για την κτιριακή του αποκατάσταση, με τον ναό να κινδυνεύει και πάλι με «σφράγισμα» λόγω των εκτεταμένων φθορών.

Για τον λόγο αυτόν, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας εκπέμπει SOS για την άμεση εύρεση πόρων που θα δοθούν για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, ώστε το στολίδι της ελληνικής παροικίας να συνεχίσει να δίνει ελπίδα στους πιστούς!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα