Χειρότεροι οδηγοί της Ευρώπης είναι οι Ελληνες!

Τι δείχνει το Ευρωβαρόμετρο για την οδηγική συμπεριφορά. Σε ποιους δείκτες καταγράφεται δραματική υστέρηση

Την απαράδεκτη συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών καταδεικνύει πανευρωπαϊκή έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos σε δείγμα 12.413 ατόμων σε 11 χώρες και καταγράφει τη συμπεριφορά και την εικόνα των Ευρωπαίων στο τιμόνι. Οι Ελληνες οδηγοί είναι σχεδόν σε όλους τους δείκτες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που εξηγεί γιατί στη χώρα μας θρηνούμε εκατοντάδες νεκρούς κάθε χρόνο στους δρόμους.

Αναλυτικά, η έρευνα:

Κλίμα έντασης και άγχους, που παραμένει πολύ υψηλό

• Το 83% των Ευρωπαίων οδηγών δηλώνει ότι φοβάται την επιθετική συμπεριφορά άλλων οδηγών (87% των Ελλήνων οδηγών).

• Το 52% παραδέχεται ότι βρίζει άλλους οδηγούς (59%).

• Το 50% των οδηγών κορνάρει άσκοπα στους οδηγούς που το ενοχλεί (57%).

• Το 31% σκόπιμα «κολλάει» στο όχημα ενός οδηγού που το εκνευρίζει (48%).

• Το 21% κατεβαίνει από το όχημά του για να διαπληκτιστεί με έναν άλλον οδηγό (26%).

Οι κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας παραβιάζονται πολύ συχνά, εις βάρος της ασφάλειας

• Το 85% των Ευρωπαίων οδηγών λέει ότι υπερβαίνει το όριο ταχύτητας κατά μερικά χιλιόμετρα/ώρα (81% των Ελλήνων οδηγών).

• Το 58% δηλώνει ότι δεν τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας (57%).

• Το 53% οδηγεί στη μεσαία λωρίδα του αυτοκινητόδρομου, ενώ η δεξιά λωρίδα είναι ελεύθερη (72%).

• Το 35% κάνει προσπέραση από δεξιά στον αυτοκινητόδρομο (39%).

Η απόσπαση της προσοχής, η οποία είναι επικίνδυνη για την οδήγηση, αφορά μεγάλη πλειονότητα των οδηγών

• Το 77% των Ευρωπαίων οδηγών χρησιμοποιεί smartphone ή ρυθμίζει το GPS ενώ οδηγεί (81% των Ελλήνων).

• Το 67% των οδηγών τηλεφωνεί ενώ οδηγεί (+4 σε σύγκριση με το 2018, 72%) και το 44% το κάνει συστηματικά (45%). Η χρήση bluetooth είναι ευρέως διαδεδομένη: Το 57% των οδηγών το χρησιμοποιεί για να πραγματοποιεί κλήσεις (+12 σε σύγκριση με το 2018, 55%).

• Μεταξύ εκείνων που τηλεφωνούν, το 14% είχε ήδη ή παραλίγο να έχει ατύχημα λόγω της χρήσης του τηλεφώνου κατά την οδήγηση (17%).

• Το 84% των οδηγών δηλώνει ότι μερικές φορές στρέφει το βλέμμα του εκτός του δρόμου για περισσότερα από δύο δευτερόλεπτα όταν οδηγεί (+6 σε 4 χρόνια, 79%).

Υπνηλία: ένας υποτιμημένος, αλλά πραγματικός κίνδυνος

• Το 38% των Ευρωπαίων οδηγών λέει ότι πιάνει το τιμόνι όταν νιώθει πολύ κουρασμένο (49% των Ελλήνων οδηγών). Ανάμεσα τους:

• Το 38% (37%) έχει την εντύπωση ότι έχει αποκοιμηθεί ελάχιστα στο τιμόνι, έναντι του 26% των οδηγών γενικά (28%).

• Το 18% (22%) είχε ήδη ένα ατύχημα ή παραλίγο να έχει ατύχημα εξαιτίας της υπνηλίας στο τιμόνι, έναντι 13% των οδηγών γενικά (19%).

• Το 38% (50%) δεν σταματά ποτέ για να κοιμηθεί, έναντι 38% των οδηγών γενικά (48%).

Αλκοόλ, ναρκωτικά: αφορούν κυρίως νέους άνδρες

• Το 17% των ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών (19% των Ελλήνων ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών) έχει ήδη οδηγήσει σε κατάσταση μέθης, δηλαδή ενώ έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο και αισθάνεται τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη φυσική του κατάσταση ή την αντίληψή του, έναντι 7% των οδηγών γενικά (16%).

• Το 9% των ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών (11% των Ελλήνων ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών) έχει ήδη οδηγήσει έπειτα από κάπνισμα κάνναβης, έναντι 4% των οδηγών γενικά (5%).

• Το 26% όλων των οδηγών που δηλώνει ότι έχει ήδη οδηγήσει ενώ αισθανόταν τις επιπτώσεις του αλκοόλ το έχει κάνει ήδη έπειτα από χρήση κάνναβης (15%).

• Το 40% (39%) των οδηγών που έχει οδηγήσει σε κατάσταση μέθης είχε ήδη ή παραλίγο να έχει ατύχημα που σχετίζεται με αυτήν την κατάχρηση (15%).

Ο αντίκτυπος ενός ατυχήματος ή ενός παραλίγο ατυχήματος στην οδηγική συμπεριφορά:

• Το 89% των Ευρωπαίων οδηγών που είχε ή παραλίγο να έχει ατύχημα ή που ένα αγαπημένο πρόσωπό του σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα άλλαξε οδηγική συμπεριφορά (94%).


Μία ολόκληρη πόλη ξεκληρίστηκε στους δρόμους από το 2000 έως σήμερα!

Τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα από το 2000 έως σήμερα προσεγγίζουν τον πληθυσμό μιας μεσαίου μεγέθους πόλης, καθώς ξεπερνούν τις 26.000! Συγκεκριμένα, από το 2001 έως το 2010 σκοτώθηκαν 15.983 συνάνθρωποί μας και από το 2011 έως το 2020 έχασαν τη ζωή τους 8.123. Επιπλέον, το 2021 θρηνήσαμε 624 θύματα, το 2022 αντίστοιχα 654, ενώ σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2023, οι νεκροί έφτασαν τους 621. Συνολικά, δηλαδή, από τις αρχές του αιώνα έχουν σκοτωθεί στους ελληνικούς δρόμους τουλάχιστον 26.000 άνθρωποι, ενώ, όπως είναι προφανές, οι τραυματίες (σοβαρά και ελαφρά) είναι πολλαπλάσιοι.

Η πιο επικίνδυνη περιφέρεια το 2023 ήταν -μακράν- η Περιφέρεια Αττικής, όπου καταγράφεται σημαντική αύξηση των τροχαίων μέσα σε ένα έτος, ενώ ακολουθούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τα λιγότερα τροχαία ατυχήματα (αναλογικά με τον πληθυσμό) είχαν οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Θεσσαλίας. Οσον αφορά τον αριθμό των νεκρών, αναλογικά με τον πληθυσμό, τη θλιβερή πρωτιά είχαν οι περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου, και Ηπείρου, με την τελευταία να έχει σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2022. Από κοντά ακολούθησαν η Πελοπόννησος, η δυτική Ελλάδα και η Θεσσαλία. Οι δύο περιφέρειες με τον μικρότερο αριθμό νεκρών αναλογικά με τον πληθυσμό ήταν η Δυτική Μακεδονία και η Κεντρική Μακεδονία.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα