Δίνουν και παίρνουν οι απάτες με τροχαία

Ραγδαία αύξηση καταγράφουν και οι ηλεκτρονικές κομπίνες από χάκερ, που αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Μάστιγα έχουν γίνει οι τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, ενώ αυξάνονται και οι ηλεκτρονικές κομπίνες από χάκερ, που αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανυποψίαστων θυμάτων τους.

Συνολικά 400 ευρώ… έκαναν φτερά από τον τραπεζικό λογαριασμό 22χρονης στη Φλώρινα, καθώς ένας 23χρονος αλλοδαπός απατεώνας είχε καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς κωδικούς του e-banking της. Η ηλεκτρονική απάτη είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιανουάριο, όταν έγιναν δύο μεταφορές χρημάτων συνολικού ύψους 400 ευρώ από τον τραπεζικό της λογαριασμό σε λογαριασμό τρίτου προσώπου. Η νεαρή απευθύνθηκε στην Ασφάλεια Φλώρινας, όπου διαπιστώθηκε πως ο άγνωστος είχε αποκτήσει πρόσβαση στους κωδικούς του ηλεκτρονικού τραπεζικού της λογαριασμού αλλά και στην κάρτα αναλήψεών της. Υστερα από έρευνες τεσσάρων μηνών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και ταυτοποίησαν τον 23χρονο αλλοδαπό δράστη της απάτης. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη με υπολογιστή, που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων από τους οποίους ζητούν χρηματικά ποσά για δήθεν τροχαία ατυχήματα και χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποτίθεται πρέπει να υποβληθούν συγγενικά τους πρόσωπα. Αυτή τη φορά θύματα έπεσαν δύο ηλικιωμένοι στους Φιλιάτες και στην Ηγουμενίτσα της Θεσπρωτίας, που έχασαν συνολικά 140.000 ευρώ. Δράστης της τηλεφωνικής απάτης σε βάρος των δύο ηλικιωμένων είναι 48χρονος Αλβανός, ο οποίος ταυτοποιήθηκε από την Αστυνομία και αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Ο δράστης είχε πείσει τους δύο ηλικιωμένους ότι συγγενικό τους πρόσωπο χρειαζόταν τα υπέρογκα ποσά για χειρουργική επέμβαση έπειτα από τροχαίο ατύχημα που δήθεν είχε.

Χειρουργείο

Στη μία περίπτωση ο 48χρονος Αλβανός είχε επισκεφτεί, το περασμένο Σάββατο, έναν 88χρονο στην περιοχή των Φιλιατών, πείθοντάς τον ότι η εγγονή του είχε ένα ατύχημα και πώς έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα για να της τοποθετηθεί ειδική λάμα, προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία της. Εκμεταλλευόμενος το σοκ του ηλικιωμένου, του ζήτησε ένα ποσό κοντά στα 100.000 ευρώ. Η απάτη συνεχίστηκε τηλεφωνικά και ο 88χρονος πείστηκε και παρέδωσε 90.000 ευρώ και χρυσές λίρες για το «χειρουργείο» της εγγονής του σε συνεργό του άντρα που μίλησε στο τηλέφωνο. Οταν ο ηλικιωμένος κατάλαβε ότι τον είχαν κοροϊδέψει, ενημέρωσε την Αστυνομία, η οποία έφτασε στα ίχνη του 48χρονου, ενώ αναζητά τον συνεργό του, που δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Στο μεταξύ, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία τονίζει ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις τελευταίες ημέρες κατά την αναζήτηση εισιτηρίων για τον τελικό του UEFA Europa Conference League 2024 και το Final Four Euroleague 2024, καθώς έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις απάτης, τετελεσμένες ή σε απόπειρα. Οπως τονίζει η ΕΛ.ΑΣ.: «Οι προσπάθειες εξαπάτησης εκδηλώνονται, κυρίως, είτε μέσω απατηλών ιστοσελίδων που εμφανίζονται ψευδώς να διαθέτουν προς πώληση εισιτήρια είτε μέσω απατηλών αγγελιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοτόπους αγοραπωλησιών. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ενδιαφερόμενοι, αν και πληρώνουν το συμφωνηθέν κατά περίπτωση χρηματικό ποσό, λαμβάνουν πλαστά εισιτήρια ή δεν τα λαμβάνουν ποτέ και οι δράστες διακόπτουν κάθε περαιτέρω επικοινωνία».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα