Η ΓΣΕΕ ζητά συλλογική σύμβαση από τη Δόμνα

Η συνομοσπονδία ζητά από την υπουργό Εργασίας να στηρίξει έμπρακτα τους εργαζομένους και να εγγυηθεί αξιοπρεπείς όρους εργασίας και διαβίωσης

Με αφορμή την ενημέρωση της συνομοσπονδίας από το αρμόδιο υπουργείο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η ΓΣΕΕ μέσω επιστολής στη Δόμνα Μιχαηλίδου τη θέτει προ των ευθυνών της για την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και τη διασφάλιση αξιοπρεπών όρων εργασίας και διαβίωσης.

Ο κατώτατος

Η ΓΣΕΕ, όπως τονίζεται και στην επιστολή, έχει επανειλημμένα θέσει, μεταξύ άλλων, το αίτημά της για αποκατάσταση της καθολικότητας και της δεσμευτικότητας των όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και της επαναφοράς στους κοινωνικούς εταίρους της αποκλειστικής αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση του ρυθμιστικού πεδίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποτελεί, εκτός των άλλων, και εκπλήρωση υποχρέωσης της χώρας μας για ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας του Συμβουλίου της Ε.Ε από το 2022.

«Το υπουργείο Εργασίας οφείλει να στηρίξει έμπρακτα την προώθηση των στόχων της νέας αυτής πρωτοβουλίας του ILO για την κοινωνική δικαιοσύνη, αποκαθιστώντας πρωτίστως τον ρυθμιστικό ρόλο της ΕΓΣΣΕ στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και τη λειτουργία του θεσμικού τριμερούς κοινωνικού διαλόγου. Οπως είναι γνωστό, προτεραιότητα της ΓΣΕΕ παραμένει η αποκατάσταση της καθολικότητας και της δεσμευτικότητας των όρων της ΕΓΣΣΕ (μισθολογικών και μη) και η επαναφορά στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους της αποκλειστικής αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου» τονίζει η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

Η αποκατάσταση του ρυθμιστικού πεδίου της ΕΓΣΣΕ αποτελεί, εκτός όλων των άλλων, εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας για ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας του Συμβουλίου Ε.Ε., που εκδόθηκε στις 4/10/2022. Η οδηγία αυτή επιβάλλει την ενίσχυση του ρόλου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον καθορισμό των μισθών και η οποία υποχρεώνει τα κράτη με ποσοστό κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάτω του 80% (όπως η Ελλάδα) να καταστρώσουν σχέδιο δράσης για την αύξηση του ποσοστού αυτού κάλυψης.

«Με δεδομένο ότι οι ρυθμίσεις της ΕΓΣΣΕ καθορίζουν τους ελάχιστους όρους εργασίας που ισχύουν για τους εργαζομένους όλης της χώρας και δεσμεύουν όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες της χώρας, ως προς τα κατώτατα αυτά όρια, η επαναφορά της αρμοδιότητας ρύθμισης του κατώτατου μισθού από την ΕΓΣΣΕ θα οδηγήσει αναπότρεπτα και στην αύξηση του ποσοστού κάλυψης από σ.σ.ε., γεγονός που θα ενισχύσει την προστασία των εργαζομένων και θα υπηρετήσει αποτελεσματικά το στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης» καταλήγει η ΓΣΕΕ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα