PAL: «Καμπανάκι» για ατμοσφαιρική ρύπανση

Από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου κατασκευής μαγειρικών σκευών που παραδόθηκε στις φλόγες το μεσημέρι της Τετάρτης, στην Κάτω Κηφισιά

Τοξικά αέρια αναδίδονταν και χθες από τα αποκαΐδια του εργοστασίου PAL στην Κάτω Κηφισιά, που παραδόθηκε στις φλόγες το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου κατασκευής μαγειρικών σκευών (με την επωνυμία PAL S.Α. της Παλαμήδης Α.Ε.), ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο σύζυγος της Μίνας Γκάγκα -της γνωστής πνευμονολόγου και πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας-, υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Ομως, το ευτύχημα είναι πως το προσωπικό δεν βρισκόταν στον χώρο, επομένως δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες.

Τα «καμπανάκια» από τους ειδικούς, όμως, παραμένουν για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας στην περιοχή. «Από την καύση των υλικών που υπάρχουν σ’ ένα τέτοιο εργοστάσιο προκαλούνται τοξικά αέρια, τα οποία είναι αρκετά επιβλαβή για το αναπνευστικό σύστημα αλλά και για το δέρμα» επεσήμανε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ στο ERTNews. «Ολες οι ουσίες αυτές σε μεγάλο βαθμό έχουν καρκινογόνες ιδιότητες και θα έχουν μια επιβάρυνση. Θα πρέπει να φορέσουμε μάσκα και θα έλεγα ό,τι θα πρέπει να σταματήσουμε την εισροή του εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, σημαντικό είναι ο Δήμος Κηφισιάς, πέρα από την αστική προστασία, να παρέμβει με την έννοια του καθαρισμού από τη σκόνη, από τα σωματίδια, με την πλύση των δρόμων από τις υδροφόρες του, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης των σωματιδίων, καθώς τη μέρα θα υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Η πυρκαγιά είχε τεράστια ένταση και κατέστρεφε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου επί τρεις ώρες. Μεγάλη μάχη έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στην οποία επιχείρησαν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, με συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές, ενώ από αέρος ελικόπτερο έκανε ρίψεις νερού περιμετρικά για να μην περάσει η φωτιά στο ρέμα και πάει προς το Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων. Ευτυχώς, η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε παρακείμενες επιχειρήσεις.

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στην αποθήκη του εργοστασίου της PAL Α.Ε., αλλά το κυρίως κτίριο έμεινε ανέπαφο. Ολα όμως τα υλικά και οι πρώτες ύλες κάηκαν. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το τι προκάλεσε την έκρηξη με συνέπεια την πυρκαγιά. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ξεκίνησε από τη φόρτιση μπαταρίας αυτοκινήτου, κάτι που θα ερευνηθεί από πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής. Αυτό το σενάριο ανέφερε και ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς: «Μίλησα με τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου, αλλά ούτε εκείνος μπορούσε να πει με σιγουριά από πού ξεκίνησε η φωτιά. Ωστόσο, πιθανολογεί ότι μπορεί να ξεκίνησε από τη φόρτιση μπαταρίας αυτοκινήτου». Η μπαταρία βρίσκεται ήδη στα χέρια των πραγματογνωμόνων της Πυροσβεστικής και θα ερευνηθεί διεξοδικά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα