Η φρεγάτα «Ψαρά» έριξε drone των Χούθι

Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού ήρθαν σε κατά μέτωπο σύγκρουση με τους αντάρτες στον Κόλπο του Αντεν, σώζοντας εμπορικό πλοίο

Λίγες μονάχα ώρες αφότου ο Νίκος Δένδιας από κοινού με τον Ζοζέπ Μπορέλ επισκέφθηκαν τη φρεγάτα «Ψαρά», που φυλάει τις «Θερμοπύλες» του ελεύθερου εμπορίου στα ανοιχτά της Ερυθράς Θάλασσας, τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού ήρθαν σε μια ακόμα κατά μέτωπο σύγκρουση με τους αντάρτες Χούθι.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στον Κόλπο του Αντεν, η φρεγάτα «Ψαρά» έδειξε τα ανακλαστικά της και την ετοιμότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αναχαιτίζοντας μια ακόμα επίθεση των ανταρτών μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε εμπορικό πλοίο που έπλεε στα ανοιχτά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024, τις πρώτες πρωινές ώρες, στον Κόλπο του Αντεν, η φρεγάτα «Ψαρά» στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, χρησιμοποιώντας τόσο το σύστημα antidrone όσο και το πυροβόλο, έβαλε εναντίον τεσσάρων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής, δύο εκ των οποίων καταρρίφθηκαν και τα άλλα απομακρύνθηκαν.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ είχαν επισκεφθεί τη φρεγάτα στο Τζιμπουτί, συνοδεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημήτριου Χούπη, και του Αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Δημήτριου-Ελευθέριου Κατάρα.

«Ο λόγος της επίσκεψης είναι για να σας εκφράσω και πάλι την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση της ελληνικής κοινωνίας για αυτό που κάνετε, καταρχήν, για τα συμφέροντα της πατρίδας μας, αλλά επίσης για τα συμφέροντα της Ευρώπης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας, ενώ σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού παρέδωσε στον κυβερνήτη την ιστορική σημαία των Ψαρών, την οποία είχε δώσει ο δήμαρχος του νησιού και αποτελεί τεκμήριο ηθικής και επιχειρησιακής ανάτασης. Η λευκή σημαία συμβολίζει σε ερυθρό χρώμα την άγκυρα για την ελπίδα, τον Σταυρό ως μαρτυρία πίστεως και το δόρυ ως ένδειξη πυγμής. Στην άγκυρα διακρίνεται τυλιγμένο ένα φίδι ως σύμβολο της δύναμης του Ελληνικού Εθνους, του οποίου τη γλώσσα τσιμπούσε μια κουκουβάγια, συμβολισμός που δείχνει τη φρόνηση με την οποία έπρεπε να διεξαχθεί ο αγώνας για την ελευθερία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα