Μια τουλάχιστον περίεργη αλλαγή στάσης από τον εφέτη ανακριτή της υπόθεσης των Τεμπών περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση και προκαλεί ερωτήματα για τη νέα (σήμερα στις 9.30 το πρωί) δειγματοληψία προκειμένου να διαπιστωθεί ο λόγος της έκρηξης στο πολύνεκρο δυστύχημα.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Οι ανακριτικές Αρχές ανέθεσαν στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την έκδοση πορίσματος για τους λόγους της έκρηξης αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων. Μέχρι στιγμής έχει αποκλειστεί από το Πολυτεχνείο η κρατική – κυβερνητική εκδοχή ότι αιτία ήταν τα έλαια σιλικόνης, τα οποία χρησιμοποιούνται επί δεκαετίες σε όλες τις σιδηροδρομικές μεταφορές στον κόσμο άνευ προβλημάτων.
Ο ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης απέστειλε στις 20 Σεπτεμβρίου επείγον αίτημα προς την προϊσταμένη της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας Φωτεινή Λεοντιάδου να ορίσει «άμεσα χημικούς της υπηρεσίας προκειμένου να ληφθεί δείγμα ελαίου σιλικόνης που τυχόν περιέχεται στα συντρίμμια του τρένου». Ο Μπακαΐμης αναφέρει ξεκάθαρα: «Τα δείγματα που θα συλλεγούν θα παραδοθούν σε άνδρες του τμήματος Τροχαίας Λάρισας, οι οποίοι θα μεριμνήσουν για την άμεση και ασφαλή μεταφορά και παράδοση στον διορισμένο με διάταξή μας κ. Δημήτριο Καρώνη, καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου – Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών, στο πλαίσιο της διενέργειας της διαταχθείσας από εμάς πραγματογνωμοσύνης».
Η πρόθεση του Μπακαΐμη να εξεταστούν τα δείγματα από το Πολυτεχνείο, που ήδη διεξάγει τη δική του έρευνα, είναι εύλογη, από τη στιγμή που οι κρατικοί πραγματογνώμονες που διορίστηκαν αρχικά, αμέσως μετά το δυστύχημα, έχουν καταλήξει στο αβάσιμο και πλήρως ατεκμηρίωτο συμπέρασμα περί ελαίων σιλικόνης, εκδοχή που ενστερνίζεται και το Γενικό Χημείο του Κράτους. Το συγκεκριμένο αφήγημα έγινε «σημαία» της κυβέρνησης προκειμένου να «σβήσει» από τη συζήτηση τα περί παράνομου φορτίου με εύφλεκτους υδρογονάνθρακες.
Ακατανόητη απόφαση
Ομως, τέσσερις ημέρες αργότερα, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ο Μπακαΐμης «επιστρέφει» με μια ακατανόητη αλλαγή των όρων εν όψει της σημερινής δειγματοληψίας. Σύμφωνα με το νέο έγγραφο, αφαιρεί από τον Δημήτρη Καρώνη του Πολυτεχνείου τη δυνατότητα να παραλάβει ο ίδιος και να αναλύσει τα δείγματα στο Μετσόβιο. Ο ανακριτής έδωσε εντολή ώστε τα νέα δείγματα να μεταφερθούν και να αναλυθούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
«Τα δείγματα να μεταφερθούν στη Χημική Υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους προκειμένου να αναλυθούν – ερευνηθούν και τα αποτελέσματα αυτών να αποσταλούν άμεσα στον διορισθέντα πραγματογνώμονα (σ.σ.: Καρώνης) προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για την ολοκλήρωση της έρευνας και της σχετικής έκθεσης πραγματογνωμοσύνης σχετικά με το αντικείμενο της εν λόγω διάταξής μας» διατάζει ο Μπακαΐμης. Σε κανένα σημείο του εγγράφου του εφέτη ανακριτή δεν αναφέρεται ότι ο κ. Καρώνης αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να κάνει ο ίδιος την παραλαβή των δειγμάτων και την ανάλυση. Σημειώνει μόνο «κατόπιν ενημέρωσης από τον διορισθέντα πραγματογνώμονα», δίχως να διευκρινίζει τι συνέβη για να γίνει μια τέτοια ξαφνική αλλαγή.
Αν το Πολυτεχνείο δεν έχει τη δυνατότητα ή δεν θέλει να κάνει την ανάλυση, ποιο ακριβώς πόρισμα για τα αίτια της έκρηξης μπορεί, τελικά, να παρουσιάσει; Και τι αξιοπιστία θα έχει; Εκτός κι αν υπήρξε άλλου τύπου εμπλοκή, επειδή αρχικά τέθηκε εκτός διαδικασίας το Χημείο του Κράτους. Η αλλαγή της απόφασης του Μπακαΐμη προκαλεί σωρεία ερωτημάτων, αφού, ως γνωστόν, η πλευρά των συγγενών έχει καταθέσει αίτημα στον ανακριτή κατηγορώντας το Γενικό Χημείο του Κράτους για ελλειμματικές αναλύσεις, δίχως ποσοτικοποίηση των ευρημάτων εύφλεκτων χημικών διαλυτών, με συνέπεια να οδηγείται η κρατική έρευνα στα έλαια σιλικόνης ως αιτία της έκρηξης.