51 γυναίκες την ημέρα πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. το δεκάμηνο του 2024 σημειώθηκαν 9.000 περισσότερα περιστατικά σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία από τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν διπλασιαστεί κατά το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία σχετικά με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας δείχνουν πως η κατάσταση χειροτερεύει, παρά τα όποια νομοθετικά μέτρα έχουν ληφθεί με την αυστηροποίηση των ποινών στους κακοποιητές.

Κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2024 σημειώθηκαν περίπου 9.000 περισσότερα περιστατικά σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2023. Ειδικότερα, στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας καταγράφηκαν 18.427 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ τους πρώτους δέκα μήνες του 2023 είχαν σημειωθεί 9.860 περιστατικά. Αυξημένες είναι και οι συλλήψεις. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ολόκληρο το 2023 είχαν συλληφθεί 6.453 άτομα, ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους έχουν συλληφθεί 11.308 άτομα. Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες και οι θύτες άνδρες. Κατά μέσο όρο, ανά 10 θύματα ενδοοικογενειακής βίας τα 7,4 είναι γυναίκες. Το πρώτο δεκάμηνο του 2024 καταγράφηκαν 15.571 γυναίκες και 5.583 άνδρες θύματα αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας. Στο ίδιο διάστημα οι δράστες τέτοιων αδικημάτων ήταν 15.413 άνδρες και 3.565 γυναίκες.

Τα στατιστικά

Από τις συνολικά 21.865 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι 5.900 αφορούσαν επεισόδια ανάμεσα σε συζύγους και 3.019 ανάμεσα σε συντρόφους, ενώ πολλά είναι και τα περιστατικά βίας ανάμεσα σε χωρισμένα ζευγάρια, καθώς 2.559 καταγγελίες είχαν ως δράστες τέως συντρόφους και 1.384 πρώην συζύγους. Ως προς τα περιστατικά με θύματα γυναίκες, 12.535 ήταν περιπτώσεις απειλής, 9.742 υποθέσεις σωματικής βλάβης και 793 υποθέσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας. Ακόμα ένα στατιστικό στοιχείο που προβληματίζει αποτελεί το γεγονός ότι σε 3.169 υποθέσεις κακοποιητές ήταν παιδιά και 2.265 γονείς.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρατήρησε ότι η αύξηση των περιστατικών δεν σημαίνει ότι αυτά συμβαίνουν πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, αλλά ότι «έχουν ανοίξει τα στόματα» και γίνονται περισσότερες καταγγελίες. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, τα στοιχεία αυτά προβληματίζουν, καθώς κάθε ημέρα του έτους 51 γυναίκες πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ οι αστυνομικές Αρχές έρχονται αντιμέτωπες με 61 περιστατικά. Το 91% των περιστατικών αφορά απειλές και σωματικές βλάβες, το 49% των δραστών είναι ηλικίας 35-60 ετών και το 27% των εμπλεκομένων είναι σύζυγοι των θυμάτων. Τα περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, 7.558, καταγράφηκαν στην Αττική, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 1.525, η Δυτική Ελλάδα με 1.311, η Κρήτη με 1.237 και η Πελοπόννησος με 955.

Από την αρχή του χρόνου συνολικά 11 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους από πρώην και νυν συζύγους ή συντρόφους, ενώ από το 2020 οι γυναικοκτονίες έχουν φτάσει τις 49. Το panic button έχει ενεργοποιηθεί ήδη 788 φορές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Με βάση τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, από την έναρξη χορήγησης της εφαρμογής τον Μάρτιο του 2023 μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου 16.797 γυναίκες και 3.190 άνδρες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, δικαιούνται να εγκαταστήσουν το panic button. Από αυτούς, έχουν εγκαταστήσει το panic button 5.302 γυναίκες και 335 άνδρες.


Καταγγελίες όλο το 24ωρο

Σε 24ωρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα λειτουργούν τα έξι γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας που λειτουργούν στην Ελλάδα από το 2021. Σε αυτά μπορούν να προσέρχονται τα θύματα οικογενειακής βίας προκειμένου να επεμβαίνει η Αστυνομία. «Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για οποιοδήποτε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, που στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι γυναίκες, θέλει να έρθει είτε για να ενημερωθεί είτε για να μας καταγγείλει κάποιο περιστατικό» δήλωσε ο προϊστάμενος του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Πειραιά, υπαστυνόμος Α’ Χρήστος Κώστας, σημειώνοντας πως υπάρχει συνεργασία με όλες τις δομές όπου μπορεί να απευθυνθεί ένα άτομο, μια γυναίκα, ένα παιδί για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

«Δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα κάθε μέρα και το μέγιστο σε όλα τα περιστατικά και σε όλες τις γυναίκες που μας χρειάζονται. Μέχρι να συλλάβουμε τον δράστη δεν γυρνάμε στο σπίτι μας. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο, σημειώνουμε τις διευθύνσεις της οικίας του, της δουλείας του, τα στέκια τα οποία συχνάζει και πάμε παντού, πάντα με τον νομότυπο τρόπο, βέβαια. Σε περίπτωση που δεν βρούμε τον δράστη εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του θύματος» τονίζει ο κ. Κώστας. Στις περιπτώσεις που δεν εντοπίζεται ο δράστης στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, τότε οι αστυνομικοί προσπαθούν να πείσουν το θύμα να πάει σε κάποιο safe house, αν και πολλές γυναίκες αρνούνται να το κάνουν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα