Με εγκληματική καθυστέρηση δύο ετών και υπό το βάρος των αποκαλύψεων ακόμα και στη Βουλή για το μπάζωμα του τόπου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης έδωσε εντολή σε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής να μεταβεί στο Κουλούρι, προκειμένου να ερευνήσει τη μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία που φέρεται ότι μετέφερε το άγνωστο εύφλεκτο υλικό που προκάλεσε την έκρηξη, την πυρόσφαιρα και τη φωτιά, οδηγώντας στον θάνατο πολλά από τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών.
Το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής θα μεταβεί αύριο από την Αθήνα, μαζί με τους δύο δικαστικούς πραγματογνώμονες, στο Κουλούρι, προκειμένου να ερευνήσουν την εμπορική αμαξοστοιχία, καθώς με βάση το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), που δημοσιοποιήθηκε και παραδόθηκε στον ανακριτή, «εξαϋλώθηκε» ένα κομμάτι της δεύτερης μηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας η οποία ενεπλάκη στο δυστύχημα των Τεμπών.
Διαβάζοντας το πόρισμα του κρατικού φορέα, ο κ. Μπακαΐμης έδωσε εντολή στη ΔΑΕΕ να ερευνήσει τον χώρο και τα συντρίμμια των τρένων που βρίσκονται προς φύλαξη στο Κουλούρι, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως έχει εξαφανιστεί τμήμα του βαγονιού της δεύτερης μηχανής.
Υπενθυμίζεται ότι κλιμάκιο της ΔΑΕΕ είχε μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα για να συμμετάσχει στις έρευνες. Ομως, τα μέλη του υποστήριξαν στις καταθέσεις τους ότι ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Λάρισας και οι τέσσερις προανακριτικοί υπάλληλοι, συνάδελφοί τους πυροσβέστες, δεν τους το είχαν επιτρέψει. Με βάση τις καταθέσεις αυτές του κλιμακίου της ΔΑΕΕ, έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των στελεχών της Πυροσβεστικής Λάρισας που δεν επέτρεψαν στους έμπειρους συναδέλφους τους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού να εξετάσουν τον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Τεχνικοί και νομικοί σύμβουλοι συγγενών θυμάτων εκτιμούν πως η εντολή δόθηκε από τον εφέτη ανακριτή με μεγάλη καθυστέρηση, και είναι άγνωστο αν θα καταφέρουν το κλιμάκιο της ΔΑΕΕ και οι δύο δικαστικοί πραγματογνώμονες να εντοπίσουν οτιδήποτε, από τη στιγμή που έχουν περάσει δύο χρόνια και τα βαγόνια των δύο τρένων έχουν υποστεί αλλοιώσεις.
Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι του ΟΣΕ αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπήρχε παράνομο εύφλεκτο φορτίο στο βαγόνι της δεύτερης μηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
Οπως δήλωσε προχθές ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ Νίκος Τσικαλάκης, οι συνάδελφοί του που είχαν βάρδια στον φορτωτικό σταθμό Θεσσαλονίκης έλεγξαν τα βαγόνια της μοιραίας εμπορικής αμαξοστοιχίας και διαπίστωσαν ότι δεν μετέφεραν παράνομο φορτίο.
«Οι συνάδελφοί μας εκείνο το βράδυ έκαναν έλεγχο πάνω στα βαγόνια και δεν υπήρχε τίποτα παράνομο, δηλαδή τίποτα πέρα από τη φορτωτική, τα πιστοποιητικά που είχε για τη μεταφορά. Και η φορτωτική έλεγε: “Λαμαρίνες, ελάσματα και κοντέινερ”» δήλωσε ο γενικός γραμματέας των εργαζομένων στον ΟΣΕ.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να υπήρχαν 2,5 τόνοι ξυλολίου στο κόκπιτ του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ο κ. Τσικαλάκης παρατήρησε: «Είναι τέτοιος ο χώρος που μου φαίνεται αδιανόητο, απίθανο… Επειδή ο χώρος του κόκπιτ είναι πάρα πολύ μικρός, είναι αδύνατον να χωρέσουν εκεί μέσα 2,5 τόνοι – ούτε ένας τόνος δεν χωράει εκεί μέσα».
Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να καταθέσουν πέντε νέα πρόσωπα που είναι αναμεμειγμένα στο μπάζωμα και στην αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας. Σε αυτά εκτιμάται ότι περιλαμβάνεται ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Ξιφαράς, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ενέργειες που έγιναν, δίνοντας τις σχετικές εντολές για να… καθαριστεί το σημείο και να επαναλειτουργήσουν τα δρομολόγια των τρένων.
Με βάση αυτές τις καταθέσεις και τις διαπιστώσεις των ειδικών της Πυροσβεστικής και των δικαστικών πραγματογνωμόνων, ενδέχεται να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο για τους εμπλεκόμενους στο μπάζωμα ή να προκύψουν νέοι κατηγορούμενοι.