Προτείνει την ενοχή τους για την οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού που προκλήθηκε μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου
«Καταπέλτης» ήταν στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά, προτείνοντας την ενοχή των κατηγορουμένων για την τεράστια οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού που προκλήθηκε μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», τον Σεπτέμβριο του 2017.
Υστερα από οκτάμηνη ακροαματική διαδικασία, που άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την ενοχή του πλοιοκτήτη Θεόδωρου Κουντούρη και του υπευθύνου της εταιρίας που ανέλαβε την απορρύπανση Μιχάλη Σπανόπουλου, οι οποίοι διώκονται για τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας σε πρόκληση ρύπανσης από πρόθεση κατά συναυτουργία με σκοπό οικονομικό όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ, η οποία είχε ως επακόλουθο σοβαρή και ευρεία ρύπανση και υποβάθμιση, καθώς και σοβαρή και ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη και καταστροφή, σε πρόκληση ναυαγίου με πρόθεση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, κατά συναυτουργία και ηθικής αυτουργίας, σε απόρριψη ρυπογόνων ουσιών από πλοίο, κατά συναυτουργία, από την οποία προκλήθηκε υποβάθμιση της ποιότητας του θαλάσσιου ύδατος, εξαιτίας της σοβαρότητας της οποίας (υποβάθμιση) δημιουργήθηκε κίνδυνος ευρείας οικολογικής διατάραξης και καταστροφής.
Ρύπανση
Επίσης, πρότεινε την ενοχή του έμπειρου Αλβανού μηχανοδηγού που επέβαινε στο πλοίο την ώρα της βύθισης για πρόκληση ρύπανσης από πρόθεση, πρόκληση ναυαγίου με πρόθεση και απόρριψη ρυπογόνων ουσιών από πλοίο, από την οποία προκλήθηκε υποβάθμιση της ποιότητας του θαλάσσιου ύδατος. Αντίθετα, πρότεινε την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών του δεύτερου ναύτη, ο οποίος ήταν τελείως άπειρος στο ναυτικό επάγγελμα, δεν γνώριζε κολύμπι και κινδύνεψε να πνιγεί κατά την εγκατάλειψη του «Αγία Ζώνη ΙΙ», όταν το πλοίο πήρε κλίση.
Ξεκινώντας την αγόρευσή της η εισαγγελέας τόνισε ότι «στην ουσία ήταν οικονομικό έγκλημα που αναδείχθηκε», σημειώνοντας πως υποβλήθηκαν δεκάδες αιτήματα για καταβολή αποζημιώσεων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η εταιρία του κατηγορούμενου Μ. Σπανόπουλου για ποσό ύψους 26 εκατ. ευρώ για τις εργασίες απορρύπανσης, απάντλησης και ανέλκυσης του σκάφους. Οπως είπε, υποβλήθηκαν 84 αιτήματα αποζημίωσης, συνολικού ύψους 77 εκατ. ευρώ. Ηδη το Διεθνές Ταμείο για Αποζημιώσεις από Ρύπανση Πετρελαίου (IOPC) έχει πληρώσει 10,3 εκατ. ευρώ.
Η εισαγγελική λειτουργός κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν ισχύει το πόρισμα του Ανωτάτου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ) πως το ναυάγιο προκλήθηκε από το άνοιγμα των επιστομίων για το έρμα, αλλά από έκρηξη, καθώς με βάση το πόρισμα του Τμήματος Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου η εισροή υδάτων δεν οφειλόταν σε φθορά του πλοίου ή σε λειτουργία των αντλιών νερού, αλλά σε «εκρηκτική φόρτιση» των ελασμάτων του πλοίου, η οποία δημιούργησε ρωγμή από την οποία εισήλθαν νερά σε δεξαμενές στη δεξιά πλευρά του πλοίου, με αποτέλεσμα το πλοίο να πάρει νερά στο μηχανοστάσιο από φινιστρίνι, να πάρει κλίση και να βυθιστεί. Ειδικοί του Πολυτεχνείου κατέθεσαν πως εντόπισαν σε ελάσματα «λευκές ζώνες. Υπάρχει παραμόρφωση που παραπέμπει σε έκρηξη».
Εξάλλου, αστυνομικός των Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσε ότι «είναι σφόδρα πιθανόν να έγινε το ρήγμα από θαλάσσια νάρκη, εκρηκτικό μηχανισμό». Ως προς τις ευθύνες του πλοιοκτήτη, του πλοιάρχου και του Αλβανού ναύτη επεσήμανε πως δεν ενημέρωσαν τις λιμενικές Αρχές όταν το πλοίο παρουσίασε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Το Λιμενικό ενημερώθηκε 50 λεπτά μετά, από άλλο πλοίο. «Υπήρξε δόλος στην αποφυγή επικοινωνίας με τις Αρχές» τόνισε η εισαγγελέας της έδρας.
«Στερούνταν τεχνογνωσίας, φέρουν ακέραια ευθύνη»
Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας παρατήρησε πως ο Κουντούρης επέλεξε τον Σπανόπουλο, που «στερούνταν τεχνογνωσίας στο έργο της απορρύπανσης. Η εταιρία του έκανε ναυαγιαιρέσεις, ρυμουλκήσεις, ανελκύσεις, όχι απορρύπανση», σημειώνοντας: «Υπήρχαν καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Φέρουν ακέραια ευθύνη». Η δίκη συνεχίζεται αύριο με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.