«Καμπάνα» για τροχαίο σε οδηγό και εργοδότη

Ρόδος: Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 254.435 ευρώ στους δύο τραυματίες. Κρίθηκε υπεύθυνη και η εταιρία που επέτρεπε στον 42χρονο να οδηγεί χωρίς δίπλωμα

Ακριβά θα πληρώσει την απερισκεψία του ένας οδηγός στη Ρόδο, ο οποίος προκάλεσε σοβαρό τροχαίο, χωρίς μάλιστα να διαθέτει δίπλωμα οδήγησης. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου επιδίκασε αποζημίωση ύψους 254.435 ευρώ στους δύο τραυματίες του ατυχήματος, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι έκρινε υπεύθυνη και την εργοδότρια εταιρία του οδηγού, η οποία του είχε επιτρέψει να χρησιμοποιεί το όχημά της, παρά την έλλειψη άδειας οδήγησης.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου 2015 στην οδό Ηλία Βενέζη στη Ρόδο, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 42χρονος συγκρούστηκε βίαια με μοτοσικλέτα. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν σοβαρά δύο νεαροί επιβαίνοντες στη μοτοσικλέτα. Ο οδηγός εγκατέλειψε το σημείο, ενώ στη συνέχεια αποκάλυψε ότι δεν είχε δίπλωμα. «Δεν έχω δίπλωμα… δεν γνωρίζω γράμματα» φέρεται ότι κατέθεσε ενώπιον των Αρχών.

Αγωγές

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη με δύο αγωγές, και συγκεκριμένα την ευθεία αγωγή των τραυματιών κατά των υπαιτίων και την πλαγιαστική αγωγή κατά του επικουρικού κεφαλαίου. Στο εδώλιο βρέθηκαν ο οδηγός, η εργοδότρια εταιρία, ομόρρυθμοι εταίροι άλλης εμπλεκόμενης εταιρίας, καθώς και η ασφαλιστική εταιρία, η οποία ωστόσο τελούσε ήδη υπό εκκαθάριση.

Το δικαστήριο καταδίκασε ερήμην τον οδηγό και την εργοδότρια εταιρία, καθώς δεν εμφανίστηκαν, ενώ η συζήτηση για την ασφαλιστική κρίθηκε απαράδεκτη λόγω του καθεστώτος εκκαθάρισης. Στην απόφαση τονίζεται ότι ο οδηγός είχε αποκλειστική υπαιτιότητα, αφού η έλλειψη διπλώματος από μόνη της συνιστά λόγο εξαίρεσης από οποιαδήποτε ασφαλιστική κάλυψη. Παράλληλα, κρίθηκε υπεύθυνη και η εργοδότρια εταιρία, η οποία ανέθεσε την οδήγηση οχήματός της σε άτομο χωρίς άδεια, με αποτέλεσμα να συμμετέχει στην ευθύνη.

Οι αποζημιώσεις ανήλθαν συνολικά σε 254.435 ευρώ και ειδικά 69.310 ευρώ στον πρώτο τραυματία, για νοσηλεία, ειδική διατροφή, ηθική βλάβη και μόνιμη αναπηρία, και 185.125 ευρώ στον δεύτερο, για νοσηλεία, δαπάνες εκπαίδευσης, ειδική διατροφή, ηθική βλάβη και μόνιμη αναπηρία. Η απόφαση θεωρείται καθοριστική, καθώς στέλνει σαφές μήνυμα ότι η ευθύνη σε τέτοιες περιπτώσεις δεν βαραίνει μόνο τον παραβάτη οδηγό, αλλά και όσους του παρέχουν τη δυνατότητα να οδηγεί χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις