Στο τραπέζι ολικό lockdown στην κτηνοτροφία

Μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής οι κτηνοτρόφοι, με τα ζώα να οδηγούνται σε σφαγή και το οικονομικό αδιέξοδο να επιτείνεται. Σκοντάφτει στις εξαγωγές ο εμβολιασμός

Μπροστά σε ένα σκληρό δίλημμα βρίσκεται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων. Τα μέχρι στιγμής σποραδικά περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν αποδώσει και οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι ούτε αυτά τηρούνται με ευλάβεια. Από τις 20 Αυγούστου 2024, όταν πρωτοεμφανίσθηκε η νόσος, έως σήμερα έχουν θανατωθεί περισσότερα από 275.000 αιγοπρόβατα, αφήνοντας πίσω τους μια αλυσίδα απωλειών για παραγωγούς και καταναλωτές.

Σήμερα θα αποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εάν η χώρα θα πάει σε ολικό lockdown, ενώ την ώρα που κάποιες φωνές επιμένουν για την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) Χρήστος Αποστολόπουλος προειδοποιεί ότι έτσι θα τεθούν σε κίνδυνο εξαγωγές φέτας ύψους 785 εκατ. ευρώ, καθώς οι κανόνες των τρίτων χωρών, όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ξεκάθαροι: δεν επιτρέπουν εισαγωγές γαλακτοκομικών από χώρες που εφαρμόζουν εμβολιασμό κατά της ευλογιάς.

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής, με τα ζώα τους να οδηγούνται σε σφαγή και με το οικονομικό αδιέξοδο να επιτείνεται τόσο από την καθυστέρηση στις αποζημιώσεις όσο και από το μεγάλο κόστος ανασύστασης κοπαδιών. Οι αποζημιώσεις κυμαίνονται από 80 έως 150 ευρώ ανά ζώο, ενώ την ίδια ώρα η ανασύσταση ενός κοπαδιού φτάνει τα 300 ευρώ το κεφάλι, οδηγώντας τους κτηνοτρόφους σε οικονομική ασφυξία. Σε αυτή τη συγκυρία, ήρθε ο ΕΛΓΑ να στείλει… SMS σε περίπου 3.000 αγρότες και κτηνοτρόφους, ζητώντας πίσω ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που έλαβαν ως αποζημίωση για τη θεομηνία «Daniel» μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησε.

Το χειρότερο όλων; Το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει καταβάλει ακόμη τις βασικές αποζημιώσεις, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρα να επιδίδεται σε ευχολόγια: «Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στον Νοέμβριο θα μπορέσουμε να πληρώσουμε την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης» τόνισε χαρακτηριστικά. Χιλιάδες αγρότες που τόσα χρόνια λαμβάνουν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβριο και οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το σκάνδαλο και τα εκατομμύρια που κατάφεραν να αρπάξουν όσοι εμπλέκονται βρίσκονται απλήρωτοι, με τον κίνδυνο πλήρους καταστροφής να είναι παραπάνω από ορατός.

Επιστολή Κουρέτα

Οκτώ προτάσεις για το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας, οι οποίες θα βοηθήσουν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό και στη θωράκισή της, εφόσον υιοθετηθούν ύστερα από διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων επιστημονικών και επαγγελματικών – παραγωγικών φορέων, καταθέτει σε επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας. Με αφορμή το πρόβλημα των επιζωοτιών που ταλανίζει τη χώρα και τη Θεσσαλία, και που έχει φέρει την ελληνική κτηνοτροφία σε δύσκολη θέση, ο κ. Κουρέτας καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη του κλάδου και της εθνικής οικονομίας.

Οπως αναφέρει μάλιστα, το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας που έχει υποστεί απώλειες φτάνει το 10% του συνολικού αριθμού των ζώων. Πρόκειται για μια περιφέρεια που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό αιγοπροβάτων στη χώρα, με έναν πολύ σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων (τυροκομεία, επιχειρήσεις γάλακτος και σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις) με τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα, αποτελώντας τον στυλοβάτη της κτηνοτροφίας της χώρας.










spot_img

Ροή ειδήσεων

Ροή ειδήσεων
spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ