«Παγωμένη» παραμένη η τοπική κοινωνία των Τρικάλων, μετά τον μαρτυρικό θάνατο της 54χρονης από τον 18χρονο γιο της, ο οποίος άρπαξε μία πετσέτα και την στραγγάλισε με τα ίδια του τα χέρια, μέσα στο σπίτι τους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο θάνατος της άτυχης γυναίκας επήλθε από ασφυξία, ενώ εντοπίστηκαν ίχνη αίματος στα αυτιά και στα μάτια της, γεγονός που καταδεικνύει τη σφοδρότητα της επίθεσης.
Πλέον, οι Αρχές καλούνται να ξετυλίξουν το κουβάρι της οικογενειακής τραγωδίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε μαρτυρίες. Φιλικά πρόσωπα της 54χρονης κάνουν λόγο για μια μητέρα αφοσιωμένη στα παιδιά της, η οποία πάλευε να τα στηρίξει ψυχικά και συναισθηματικά μετά το διαζύγιο.
Η στενή της φίλη, Χριστίνα Μητρονάτσιου, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, περιέγραψε μια γυναίκα βαθιά προβληματισμένη, αλλά ταυτόχρονα αξιοπρεπή και μαχήτρια. «Γνωρίζαμε τα προβλήματα που υπήρχαν και είχαν δημιουργηθεί από τη λύση του γάμου της. Τη συμβουλεύαμε, ήταν πολύ προβληματισμένη σχετικά με τη διαχείριση των θεμάτων με τα παιδιά. Μέσα σε έναν γάμο τα προβλήματα των γονιών δεν αφορούν τα παιδιά, θα πρέπει να απασχολούν μόνο τους γονείς. Θα έπρεπε να υπάρχει εξ αρχής διαφορετική στάση από τους γονείς για τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά», ανέφερε, ενώ τόνισε πως πολλά από όσα ακούγονται για τη 54χρονη δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα:
«Έχουν ακουστεί διάφορα για την προσωπικότητα αυτής της γυναίκας και έχουν ακουστεί και ψεύδη, που το κοντινό της περιβάλλον, όσοι την αγαπάμε, δεν μπορούμε να ανεχτούμε. Ήταν μία σωστή μητέρα, αξιοπρεπέστατη, μία μητέρα που πάσχιζε για τα παιδιά της».
«Έτρεχε σε ψυχολόγους, σε συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού»
Η φίλη της αποκάλυψε επίσης ότι η 54χρονη είχε να δει τον γιο της εδώ και δύο χρόνια και προσπαθούσε απεγνωσμένα να αποκαταστήσει τη σχέση τους.
«Το παιδί είχε να την επισκεφτεί δύο χρόνια. Ήταν προβληματισμένη πάρα πολύ και έλεγε ‘πρέπει να βρω τρόπο να βοηθήσω το παιδί μου’. Έτρεχε σε ψυχολόγους, σε συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, γιατί αυτός της έλεγε ότι θέλει να κάνει κάτι, ότι ‘δεν μου αρέσει αυτή η δουλειά, θέλω να με βοηθήσεις’. Η 54χρονη έψαχνε τρόπους κι έλεγε πως ‘ότι και να κάνω δικαστικά, δεν μπορώ να ανακτήσω την επικοινωνία με τα παιδιά’», επεσήμανε.
Η ψυχολογική διάσταση της μητροκτονίας
Αναφορά στο φαινόμενο της μητροκτονίας έκανε η ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη, η οποία ανέλυσε τη σύνθετη ψυχοδυναμική πίσω από τέτοιου είδους εγκλήματα.
«Βιβλιογραφικά η μητροκτονία μπορεί να σχετίζεται με μακροχρόνια κακοποίηση, με μία σχέση υποταγής. Αυτή η γονεϊκή εξουσία είναι η πιο σημαντική και η πιο επικίνδυνη», τόνισε, ενώ έκανε αναφορά και στις συνέπειες που έχουν οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις στην ψυχολογία των παιδιών:
«Οι ίδιοι οι γονείς είναι η ταυτότητα των παιδιών, δηλαδή το πρώτο είναι πως οι γονείς είναι η σφραγίδα μας, η ταυτότητά μας. Από την άλλη συναντάμε συχνά πως όταν ένα ζευγάρι αρχίζει τις συγκρούσεις και φτάνουμε στο χωρισμό, φτάνουμε στην παγίδα να κατηγορήσουμε ο ένας τον άλλον και εργαλειοποιείται το παιδί χωρίς να υπολογίσουμε πόσο τραυματικό μπορεί να είναι στη ψυχή του».
Τι ακολουθεί
Πλέον, ο 18χρονος μητροκτόνος, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα αύριο, Παρασκευή, προκειμένου να απολογηθεί.
Η κοινωνία των Τρικάλων παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εξελίξεις, αναζητώντας απαντήσεις πίσω από μια πράξη που ξεπερνά κάθε λογική.