Το ψευδοδημητριακό κερδίζει ολοένα περισσότερο την εμπιστοσύνη των Θεσσαλών παραγωγών
Ο Θανάσης Παπαναγιώτου είναι ένας έμπειρος παραγωγός από το Ζάρκο Τρικάλων, ο οποίος χρόνια τώρα καλλιεργεί τα παραδοσιακά προϊόντα του κάμπου, βαμβάκι και σιτάρι. Το 2025 αποφάσισε να πειραματιστεί, επιλέγοντας την κινόα.
- Του Χρυσόστομου Τριμμη
Έσπειρε αρχές Φεβρουαρίου το… ψευδοδημητριακό σε 30 στρέμματα και τέλος Ιουνίου συγκόμισε 270 κιλά/στρέμμα. Σήμερα δηλώνει δικαιωμένος για την επιλογή του και πεπεισμένος ότι μπορεί να επενδύσει σε μια καλλιέργεια προσοδοφόρα, καθώς η κινόα έχει μικρό καλλιεργητικό κύκλο, είναι ξεκούραστη, με μικρό κόστος παραγωγής (δεν θέλει φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα) και, το κυριότερο, δεν υπάρχει άγχος, όπως αυτό που βιώνει με το σιτάρι, που δεν ξέρεις σε ποιον και με ποια τιμή θα πουλήσεις το προϊόν.
Η κινόα είναι ψευδοδημητριακό προερχόμενο από τις Ανδεις, γνωστό για την υψηλή θρεπτική του αξία. Οι σπόροι της είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, σίδηρο και απαραίτητα αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης της λυσίνης. Δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που την καθιστά ιδανική για άτομα με δυσανεξία. Καλλιεργείται σε ποικίλες κλιματικές συνθήκες και αντέχει στην ξηρασία, ενώ η απόδοσή της κυμαίνεται συνήθως από 100 έως 300 κιλά ανά στρέμμα, ανάλογα με την καλλιέργεια. Μαγειρεύεται εύκολα, σε αλμυρές ή γλυκές συνταγές, και αποτελεί υγιεινή εναλλακτική στα παραδοσιακά δημητριακά.
«Η πολύχρονη συνεργασία που είχα με την εταιρία του κ. Μάρκου, η αμοιβαία εμπιστοσύνη που χαρακτηρίζει τη σχέση μας, τα θετικά σχόλια που διάβαζα από άλλους παραγωγούς που έσπειραν κινόα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την εμπορία του σιταριού με οδήγησαν στην απόφαση να σπείρω για πρώτη χρονιά κινόα. Χωρίς ιδιαίτερη πείρα, αλλά με την πολύτιμη και συνεχή βοήθεια και υποστήριξη της γεωπονικής ομάδας της εταιρίας, και ιδιαίτερα του γεωπόνου Χ. Ιακωβάκη, τα πήγα καλά και πλέον μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η κινόα ήρθε για να μείνει» δηλώνει ο Θ. Παπαναγιώτου και προσθέτει: «Για τη νέα χρονιά προτίθεμαι να αυξήσω τα καλλιεργούμενα στρέμματα σε 80, αρκετά εκ των οποίων θα είναι βιολογικά, για να απολαύσω ακόμη καλύτερη τιμή (80 λεπτά έναντι 50 λεπτών που έχει η συμβατική)».
Τι θα συμβούλευε τους παραγωγούς που θέλουν να στραφούν προς την κινόα; Ο κ. Παπαναγιώτου απαντά: «Θα έλεγα να τολμήσουν να εμπιστευτούν τους γεωπόνους της εταιρίας, να συνεργαστούν μαζί τους για να επιλέξουν το κατάλληλο χωράφι, να φροντίσουν το φύτρωμα να είναι ομοιόμορφο για να είναι αποτελεσματική η συγκομιδή και να έχει καλές αποδόσεις ο καρπός».
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις
Στην ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας (https://aristiquinoa.gr) και στα κοινωνικά δίκτυα ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους παραγωγούς, ώστε να ακολουθήσουν η επικοινωνία με τη γεωπονική ομάδα, η παροχή πληροφοριών και η καλύτερη δυνατή επιλογή του χωραφιού.

Τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας
Γενικά, η καλλιέργεια παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο από άποψη ανθεκτικότητας όσο και βιωσιμότητας. Η κινόα έχει την ικανότητα να αντέχει σε ακραίες κλιματικές συνθήκες και την αξιοσημείωτη ικανότητα να αναπτύσσεται σε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα, γεγονός που την καθιστά μια ιδιαίτερα χρήσιμη καλλιέργεια, ειδικά σε περιοχές όπου η αλατότητα του εδάφους αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη γεωργία.
Αυτή η ανθεκτικότητα είναι που την κάνει ιδανική επιλογή για καλλιέργεια σε περιοχές που πλήττονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης και της λειψυδρίας. Μια και ο παραγωγός πρέπει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς, η κινόα έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή superfoods παγκοσμίως, χάρη στην υψηλή της διατροφική αξία και στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία.
Πηγή: Εφημερίδα Έλληνας Αγρότης


