Γιορτινό μήνυμα αποφασιστικότητας έστειλαν οι αγρότες που παραμένουν για 11η ημέρα στα μπλόκα, καθώς στο σημείο των Πράσινων Φαναριών στόλισαν χριστουγεννιάτικο δέντρο, μετατρέποντας τον χώρο της κινητοποίησης σε ένα ιδιαίτερο σκηνικό μέσα στο κλίμα των γιορτών.
Οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν σκοπεύουν να μετακινηθούν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «Στολίσαμε δέντρο γιατί θα μείνουμε και τα Χριστούγεννα εδώ και όπως φαίνεται θα κόψουμε και βασιλόπιτα», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας αγρότης.
Την ώρα που τα μπλόκα παραμένουν σε κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου σε όλη τη χώρα, οι αγροτικές κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν. Αύριο, Παρασκευή, οι αγρότες προγραμματίζουν μεγάλη συγκέντρωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με στόχο –όπως υπογραμμίζουν– να αναδείξουν τα αιτήματά τους χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στην κυκλοφορία.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Κώστας Ανεστίδης: «Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά να διατρανώσουμε τα αιτήματά μας για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας». Το σημείο συνάντησης για τη μηχανοκίνητη πορεία προς το λιμάνι έχει οριστεί στην είσοδο των διοδίων των Μαλγάρων, στις 10 το πρωί.
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη διαμαρτυρία στην Ηγουμενίτσα. Αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι έφτασαν στο λιμάνι Εξωτερικού με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, μετά από μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης. Η αστυνομία έχει αποκλείσει τον δρόμο με διπλό μπλόκο, περιπολικό και κλούβες στην είσοδο, ενώ οι αγρότες βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με την Αστυνομία και το Λιμενικό, επιμένοντας να ανέβουν στο 1ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού ως μορφή διαμαρτυρίας.
Ένταση καταγράφηκε και στην Καβάλα, όπου αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας και πέταξαν γάλα, σανό, ντομάτες και σταφύλια, αποκλείοντας το κτίριο για αρκετές ώρες.
Η σύσεκψη με αντιπροσωπεία αγροτών από την Κρήτη
Σε πολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερη σημασία έχει η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα με αντιπροσωπεία αγροτών από την Κρήτη. Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Πέμπτη, στις 17:00 στο Μέγαρο Μποδοσάκη, παρουσία και του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα συνεδριάσει το Σάββατο στη Νίκαια, στις 12 το μεσημέρι, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση σε «πρόθυμους “δούρειους ίππους” να μην διανοηθούν να παίξουν παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των μπλόκων».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς απέκλεισαν για περίπου τρεις ώρες το λιμάνι του Βόλου τόσο από στεριά όσο και από θάλασσα. Μετά το τελεσίγραφο των Αρχών, αποχώρησαν συντεταγμένα χωρίς εντάσεις. Παράλληλα, αγρότες της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συλλαλητήριο στο λιμάνι της πόλης, εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση.
Οι αγρότες, με γιορτινή διάθεση αλλά αμετακίνητη στάση, προετοιμάζονται να περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων στα μπλόκα, δηλώνοντας πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.


