Πιέσεις σε τράπεζες και funds που δεν έχουν αποστείλει στοιχεία – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο από το 2026
Από τις αρχές του νέου έτους η ΑΑΔΕ περνά σε φάση εντατικοποίησης των ελέγχων για ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές και επενδυτικές δοσοληψίες. Στόχος είναι ο εντοπισμός περιπτώσεων φοροδιαφυγής και διακίνησης «μαύρου» χρήματος μέσω σύνθετων χρηματοοικονομικών σχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ήδη, λίγο πριν την εκπνοή του 2025, η Αρχή συγκεντρώνει στοιχεία και προχωρά σε διασταυρώσεις, καταγράφοντας παράλληλα ποιοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν έχουν συμμορφωθεί με την υποχρέωση υποβολής αναφορών για ύποπτες κινήσεις πελατών τους.
Στο μικροσκόπιο σύνθετες συναλλαγές και επενδύσεις
Οι έλεγχοι επεκτείνονται σε τραπεζικές συναλλαγές και κινήσεις καταθετών και επενδυτών που αξιοποιούν πολύπλοκα χρηματοοικονομικά σχήματα και σύνθετες μορφές επενδύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα συγκεκριμένα εργαλεία χρησιμοποιούνται συχνά για την απόκρυψη εισοδημάτων ή τη νομιμοποίηση παράνομων κεφαλαίων.
Η έμφαση δίνεται τόσο σε δραστηριότητες μέσω ελληνικών ιδρυμάτων όσο και σε διασυνοριακές κινήσεις, όπου ο έλεγχος θεωρείται πιο δύσκολος αλλά και πιο κρίσιμος.
Τελεσίγραφο σε τράπεζες και επενδυτικά σχήματα
Πριν περάσει στους ελέγχους φορολογουμένων, η ΑΑΔΕ στρέφει το βλέμμα της και στους ίδιους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Όπως προκύπτει, έχουν αποσταλεί στοχευμένες επιστολές-τελεσίγραφα σε τράπεζες, εκδότες πιστωτικών καρτών, επενδυτικές εταιρείες και funds που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει κανένα στοιχείο για ύποπτες συναλλαγές πελατών τους, παρά τη σαφή νομική υποχρέωση.
Η Αρχή θεωρεί κρίσιμη τη συνεργασία των ιδρυμάτων, καθώς από τις αναφορές τους θα προκύψουν οι λίστες φορολογουμένων που θα τεθούν υπό έλεγχο.
Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
Η ΑΑΔΕ έχει ήδη εντοπίσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν διαβιβάσει στοιχεία και τους δίνει τελευταία προθεσμία έως τις 10 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε καλούνται:
είτε να δηλώσουν εγγράφως ποιους πελάτες τους θεωρούν ύποπτους
είτε να δηλώσουν επισήμως ότι δεν έχουν εντοπίσει καμία ύποπτη συναλλαγή
Με βάση τα δεδομένα αυτά θα καταρτιστούν οι λίστες ελέγχου για το 2026, σηματοδοτώντας έναν νέο, πιο επιθετικό κύκλο φορολογικών διασταυρώσεων.


