Μέσα σε κλίμα βαθιάς οδύνης, συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής τον 21χρονο Νικήτα Γεμιστό, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη μέση του δρόμου στην Αμμουδάρα από τον 54χρονο Κώστα Παρασύρη.
Η οικογένεια του νεαρού ζήτησε από όσους παραστούν στην κηδεία να φορούν λευκά ρούχα. «Όχι μαύρα για τον άγγελό μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά, την ώρα που η Κρήτη παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εξελίξεις γύρω από μία υπόθεση που, όσο αποκαλύπτονται νέα στοιχεία, γεννά όλο και περισσότερα ερωτήματα για το πώς δεν αποτράπηκε η τραγωδία.
Οι σκηνές στο σπίτι της οικογένειας είναι σπαρακτικές. Ο 21χρονος έφτασε στο φέρετρο ντυμένος γαμπρός, με τους γονείς και τα αδέλφια του να καταρρέουν. «Παιδί μου, δε σε γλίτωσα», φώναζε ο πατέρας του.
Το βίντεο της εκτέλεσης και η απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί
Το σοκαριστικό βίντεο της δολοφονίας αποτυπώνει καρέ καρέ τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής του Νικήτα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο 54χρονος κινούνταν με Peugeot 206 στη Λεωφόρο Παπανδρέου μαζί με τη σύζυγό του. Όταν εντόπισε το κόκκινο Opel Corsa που οδηγούσε ο 21χρονος, φέρεται να εμβόλισε το όχημά του και να το ακινητοποίησε.
Οι δύο άνδρες βγήκαν από τα αυτοκίνητα και μέσα σε δευτερόλεπτα ακολούθησε η φονική επίθεση.
Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει ότι ο Νικήτας κατάλαβε αμέσως πως κινδύνευε. «Είδα τον νεαρό, πως με το που κοίταξε τον άλλο οδηγό, αντιλήφθηκε πιθανόν κάτι και έτρεξε αμέσως κατά πάνω του και προσπάθησε με κλωτσιά στον αέρα και με τα δύο του πόδια να τον απωθήσει», ανέφερε.
Η προσπάθεια όμως δεν στάθηκε αρκετή. Ο 54χρονος έβγαλε περίστροφο και άρχισε να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής, αδειάζοντας πάνω του έξι σφαίρες. «Ο νεαρός απευθείας έπεσε κάτω και ο άλλος συνέχισε να τον πυροβολεί», ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος περιέγραψε ακόμη πως ο δράστης πατούσε επανειλημμένα τη σκανδάλη ακόμη και όταν το όπλο είχε αδειάσει.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία, ο 54χρονος πλησίασε τον αιμόφυρτο 21χρονο και τον κλώτσησε δύο φορές. «Φάνηκαν στα μάτια μου ως χτυπήματα απαξίωσης», είπε χαρακτηριστικά.
Οργή για τις δηλώσεις της ΕΛΑΣ – «Τον συλλαμβάναμε και τον άφηναν ελεύθερο»
Την ίδια ώρα, οργή προκαλούν οι αποκαλύψεις γύρω από το ιστορικό απειλών και επιθέσεων που είχαν προηγηθεί της δολοφονίας, αλλά και οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίας Δημογλίδου, οι οποίες ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι οι Αρχές γνώριζαν τον κίνδυνο, ωστόσο ο 54χρονος συνέχιζε να κυκλοφορεί ελεύθερος.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ. Δημογλίδου παραδέχθηκε ότι ο δράστης είχε συλληφθεί επανειλημμένα μετά από καταγγελίες του 21χρονου και της οικογένειάς του.
«Κάθε φορά που το θύμα απευθύνθηκε στην αστυνομία, είχε άμεσα τη συνδρομή μας», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι το 2024 ο 54χρονος είχε συλληφθεί έπειτα από επίθεση κατά του Νικήτα, όταν τον προσέγγισε με καλυμμένα χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, τότε του αφαιρέθηκε και ο νόμιμος κυνηγετικός οπλισμός που κατείχε. Ωστόσο, «δυστυχώς στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος».
Η ίδια αποκάλυψε ακόμη ότι οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στον 54χρονο παραβιάστηκαν, με τον Νικήτα να απευθύνεται ξανά στην αστυνομία.
«Το θύμα απευθύνθηκε και πάλι στην αστυνομία και πάλι ο δράστης άμεσα συνελήφθη», ανέφερε, συμπληρώνοντας όμως πως «αφέθηκε όμως στη συνέχεια ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα».
Η αποστροφή αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς ουσιαστικά αποτυπώνει ότι, παρά τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες, τις συλλήψεις, τις παραβιάσεις περιοριστικών όρων και τις αναφορές για οπλοχρησία, ο 54χρονος παρέμενε ελεύθερος μέχρι τη στιγμή που δολοφόνησε τον 21χρονο.
Ακόμη πιο σοκαριστική θεωρείται η παραδοχή ότι, παρά την αφαίρεση της κυνηγετικής καραμπίνας, οι αρχές δεν γνώριζαν την ύπαρξη του περίστροφου που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία. «Στην κατ’ οίκον έρευνα της αστυνομίας δεν βρέθηκε ο οπλισμός αυτός, το περίστροφο που χρησιμοποίησε για την δολοφονία», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.
Οι καταγγελίες που προηγήθηκαν της τραγωδίας
Η οικογένεια του Νικήτα υποστηρίζει ότι φοβόταν εδώ και καιρό πως η κατάσταση θα κατέληγε σε αιματοχυσία.
Στις 24 Ιουλίου 2024 είχαν καταγγείλει επίσημα στις αρχές ότι ο 54χρονος και η σύζυγός του προχωρούσαν σε απειλές εις βάρος του 21χρονου.
Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο Νικήτας είχε καταθέσει νέα μήνυση για σωματικές βλάβες και οπλοχρησία, καταγγέλλοντας ότι ο 54χρονος, φορώντας κουκούλα, τον χτύπησε με ξύλο και στη συνέχεια πυροβόλησε προς το μέρος του χωρίς να τον πετύχει. Ο δράστης είχε τότε συλληφθεί, του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, όμως παρέμεινε ελεύθερος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι όροι αυτοί παραβιάστηκαν εκ νέου τον Μάρτιο του 2026, με αποτέλεσμα νέα σύλληψη και νέα αποφυλάκιση.
Η ρίζα της τραγωδίας
Η υπόθεση ξεκινά από το τροχαίο δυστύχημα του Οκτωβρίου του 2023 έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Νικήτας προσέκρουσε σε κολώνα.
Στο όχημα επέβαινε ο στενός φίλος του και γιος του 54χρονου, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και λίγες εβδομάδες αργότερα κατέληξε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.
Από τότε, σύμφωνα με ανθρώπους που γνώριζαν τις δύο οικογένειες, το πένθος του πατέρα μετατράπηκε σταδιακά σε εμμονική οργή. Ο ίδιος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς μετά τη δολοφονία: «Έκανα αυτό που έπρεπε», ενώ υποστήριξε πως «η ζωή μου σταμάτησε στις 20-10-2023».
Φόβοι για βεντέτα
Οι Αρχές βρίσκονται πλέον σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού, φοβούμενες νέο κύκλο αίματος.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί έξω από τα σπίτια των δύο οικογενειών, ενώ εισαγγελέας και ανακρίτρια μετέβησαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου για να αποφευχθεί η μεταγωγή του 54χρονου στο Δικαστικό Μέγαρο.
Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ κατηγορείται επιπλέον για σειρά αδικημάτων σχετικών με όπλα και πυρομαχικά. Ποινική δίωξη ασκήθηκε και στη σύζυγό του για συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Οι δυο τους πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα.
Τραγική ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ο Νικήτας Γεμιστός, γεννημένος στις 5 Μαΐου 2005, δολοφονήθηκε ανήμερα των 21ων γενεθλίων του.

