Μια σημαντική δικαστική εξέλιξη σημειώθηκε στην υπόθεση του αιματηρού μακελειού της 1ης Νοεμβρίου στα Βορίζια, το οποίο είχε συγκλονίσει την Κρήτη αφήνοντας πίσω του δύο νεκρούς, τον 39χρονο Φανούρη Καργάκη και την 56χρονη Ευαγγελία Φραγκιαδάκη. Μετά από μια μακρά διαδικασία, η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερους και τους πέντε κατηγορούμενους της οικογένειας Καργάκη όσον αφορά το συγκεκριμένο σκέλος της δικογραφίας που αφορά στην έκρηξη βόμβας στο σπίτι της οικογένειας Φραγκιαδάκη —ένα συμβάν που θεωρείται η αφορμή της μετέπειτα τραγωδίας.
Για τους δύο ήδη προφυλακισμένους ως εμπλεκόμενους στο διπλό φονικό —τον 43χρονο γαμπρό του αδικοχαμένου Φανούρη Καργάκη και έναν 48χρονο αγροτοσυνδικαλιστή συγγενή τους— αποφασίστηκε να μην επιβληθεί κανένας απολύτως περιοριστικός όρος για την πράξη της έκρηξης. Αντίθετα, στα υπόλοιπα τρία μέλη της ίδιας οικογένειας (τον αδελφό του θύματος, τον ανιψιό του και τον σύζυγο της μεγάλης του αδελφής), οι οποίοι βρισκόταν ήδη υπό κράτηση για παλαιότερη υπόθεση ζωοκλοπής, επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτική εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, την καθολική απαγόρευση προσέγγισης των μελών της αντίδικης οικογένειας, καθώς και τη ρητή απαγόρευση διαμονής εντός των ορίων του δήμου Φαιστού.
Ωστόσο η… καθημερινότητα των πέντε κατηγορουμένων δεν αλλάζει άμεσα, καθώς όλοι τους παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής για το σωφρονιστικό κατάστημα. Οι τρεις εξ αυτών παραμένουν προφυλακισμένοι για το ποινικό σκέλος των ζωοκλοπών που προηγήθηκε της βόμβας, ενώ οι άλλοι δύο συνεχίζουν να κρατούνται δυνάμει των ενταλμάτων που εκδόθηκαν για τη συμμετοχή τους στη μοιραία ανταλλαγή πυροβολισμών που οδήγησε στο διπλό φονικό.
