Να στηριχτεί η τοπική αγορά

Οι πλούσιοι έγιναν πολύ πλουσιότεροι με τον κορονοϊό, οι φτωχοί εξαθλιώθηκαν και η μεσαία τάξη φτωχοποιήθηκε. Αυτή είναι η σύνοψη του αντίκτυπου της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία. Τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη διαπίστωση είναι πολλά.

Ένα από αυτά είναι το ακόλουθο: Τον Οκτώβριο του 2020 δημοσιεύτηκε έκθεση της τράπεζας UBS, στην οποία αναφερόταν ότι από την 7η Απριλίου 2020 ως την 31η Ιουλίου 2020 «οι δισεκατομμυριούχοι σε όλους τους τομείς δραστηριότητας με τους οποίους καταπιάνεται η έκθεση είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται με διψήφιο ποσοστό. Ειδικά οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, της υγείας και της βιομηχανίας είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται με ρυθμό 36% ως 44%».

Πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν ήδη κλείσει τις επιχειρήσεις τους – και στην εστίαση είναι ακόμα μεγαλύτερες οι απώλειες απ’ όσες υποπτευόμαστε ότι υπάρχουν. Η μοναδική λύση είναι ο οβολός του κοινού. Οι πολλοί μπορούν να σώσουν την κατάσταση, η οποία οδεύει προς ένα σκληρό ολιγοπωλιακό καθεστώς.

Σήμερα, που… μισοανοίγουν τα καταστήματα, καλό θα ήταν, για όλους μας, να τύχουν στήριξης από το καταναλωτικό κοινό. Το κράτος δεν πρόκειται να δώσει λύσεις στα προβλήματα του κλάδου των μικρομεσαίων και του εμπορίου. Αν υπήρχαν η πρόθεση και η δυνατότητα, ήδη θα είχαν ληφθεί αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, η μόνη απόφαση που λαμβάνεται εύκολα και αβασάνιστα είναι το κλείσιμο των καταστημάτων και η διανομή… χαρτζιλικιών και βραχέος διαστήματος «συγχωροχαρτιών» φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Μόλις περάσει η πανδημία, οι έμποροι θα υποχρεωθούν να παλέψουν μόνοι τους εναντίον του Μολώχ των σωρευμένων οφειλών.

Οι αγορές από το εμπορικό της γειτονιάς είναι πολύ πιο σημαντική υπόθεση απ’ ό,τι δείχνει. Μόνο με τη στήριξη των ελληνικών καταστημάτων από το κοινό μπορεί να αποφευχθούν η κατάρρευση της οικονομίας της χώρας μας και ο περιορισμός της τεράστιας ζημιάς, την οποία ήδη έχει υποστεί η αγορά.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι πλούσιοι θα πλουτίσουν κι άλλο, και οι υπόλοιποι θα περιέλθουν σε κατάσταση… δουλοπαροίκων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα