Τιμούν τον Αλή Πασά!

Κακόπεσε πολύ ο εορτασμός της συμπλήρωσης 200 ετών από το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821. Κακόπεσε και στους τύπους, αλλά και στην ουσία. Αντί για τα σημαντικά, οι ιθύνοντες επικεντρώθηκαν στα ασήμαντα και, αντί για τους τιτάνες του Γένους μας, που πήραν τα τουφέκια και μας ελευθέρωσαν, γίνονται συνέδρια και παράτες για μαυρόψυχους, αιμοβόρους Οθωμανούς τυράννους, που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα χιλιάδων Ελλήνων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Δήμος Ιωαννιτών. Αντί να κάνει διεθνές συνέδριο για τη συνεισφορά της Ηπείρου και των παλικαριών της στον Αγώνα, με ομιλίες και δημοσιεύσεις που θα τιμούν τους Σουλιώτες και τις Σουλιώτισσες, τους Τζαβελαίους, τους Μποτσαραίους, τους διάσημους και άσημους επαναστάτες οι οποίοι τίμησαν την Ελλάδα με τη γενναιότητα και την αυτοθυσία τους, αφιερώνει τρεις ημέρες για συνέδριο αφιερωμένο στον Αλή Πασά! Θα ασχοληθεί, δηλαδή, ο δήμος επί σειράν ημερών με έναν σφαγέα και όχι με τα ηρωικά πρότυπα που τόσο πολύ λείπουν στις ημέρες μας.

Αρχικά, αυτό το συνέδριο είχε αναβληθεί εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων των Ιωαννιτών, αλλά και αναρίθμητων άλλων Ελλήνων που αισθάνονται θιγμένοι με τη ζέση του δημάρχου να αναδείξει την εποχή του Αλή Πασά και να τη διαφημίσει στη διεθνή κοινότητα. Όμως, οι αντιδράσεις δεν φάνηκαν αρκετές και το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 22-24 Οκτωβρίου στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής». Ο τίτλος του είναι «Ο Αλή Πασάς και η εποχή του» και θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της αξιοθρήνητης Eπιτροπής της Γιάννας Αγγελοπούλου, «Ελλάδα 2021».

Μια ανάγνωση στους τίτλους των ομιλιών αρκεί για να δείξει πού το… πάνε οι διοργανωτές: «“Κι έφκιανε κάστρα, χαντάκια, κούλιες τριγύρ διά φύλαξες…”: Τεχνικά έργα την περίοδο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων», «Μια νέα Αθήνα; Ελληνικές εικόνες για τα Γιάννενα στα όψιμα χρόνια του Αλή Πασά», «Ο Αλή Πασάς στην αμερικανική θεατρική σκηνή – Η περίπτωση του The Grecian Captive του Mordecai Noah (1822)», «“Κεσίμι”: Η εφαρμογή μιας οικονομικής πρακτικής στις περιοχές κυριαρχίας του Αλή Πασά».

Η εντύπωση που θα μπορούσε να σχηματίσει κάποιος αναγνώστης των τίτλων των θεμάτων που θα θιγούν για τον δυσώνυμο Οθωμανό κακούργο είναι ότι επρόκειτο για κάποιον… εκσυγχρονιστή ηγέτη, ο οποίος έφτιαξε μια «νέα Αθήνα» και διαμόρφωσε θετικές για τους υπηκόους του συνθήκες.

Η εμμονή, σε μια τέτοια συγκυρία, να διεξαχθεί τριήμερο συνέδριο για τον Αλή Πασά είναι παρεξηγήσιμη και δημιουργεί σκέψεις για τον βαθμό επιρροής που ασκεί η Τουρκία στο εσωτερικό της χώρας μας. Ταΐζουν τον λαό από τηλεοράσεως με τουρκικά σκουπιδοσίριαλ και μια μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας με συνέδρια για διάφορους Οθωμανούς σφαγείς.
Προσεχώς, ίσως γίνουν συνέδρια για τον Ομέρ Βρυώνη, τον Δράμαλη και άλλους «εκσυγχρονιστές».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα