Ανάγκη κάθαρσης στην Εκκλησία

Τι μήνυμα περνά στην κοινωνία με την υπόθεση του ιερέα που βίαζε την ανήλικη μετά το πέρας της εξομολόγησής της και -κατά τις μαρτυρίες- παρενοχλούσε κι άλλες; Ότι ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και μερίδα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας κρυφό καμάρι ότι εντός των τειχών υπάρχει ερεβώδης διαφθορά και σήψη – κι εδώ πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο όρος «Ιεραρχία» δεν αφορά μόνο τους μητροπολίτες αλλά το σύνολο των διοικούντων τον θεσμό.

Είναι αρκετές οι τοπικές κοινωνίες που βοούν για τα καμώματα ιερέων, εφημερίων, πρωτοπρεσβυτέρων, αρχιμανδριτών ή και μητροπολιτών ακόμα. Παιδεραστία, ομοφυλοφιλία, εξώγαμα τέκνα, μοιχεία, σιμωνία, εκμετάλλευση θέσεως ισχύος και πολιτικά παιχνίδια, αρπαγή των χρημάτων που αφήνουν οι πιστοί στο παγκάρι, κατάχρηση εκκλησιαστικής περιουσίας κι ένα σωρό άλλα ανοσιουργήματα, εγκλήματα και ατοπήματα εδώ και χρόνια καλύπτονται από ένα πέπλο σιωπής, το οποίο σχίζεται μόνο σε περιπτώσεις όπου γενναίοι άνθρωποι βρίσκουν το θάρρος και καταγγέλλουν όσα υπέστησαν.

Με το χρήμα, τις δημόσιες σχέσεις, τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τα πολλά κούφια λόγια ουδέν καλό θα προκύψει για την Εκκλησία μας. Εδώ χρειάζεται φραγγέλιο. Μόνο μια επιχείρηση κάθαρσης, ουσιαστικής και βαθιάς, μπορεί να βοηθήσει τον ιερότερο θεσμό όλων να σταθεί γερά στο παρόν και να προχωρήσει στο μέλλον. Να αποπεμφθούν άμεσα οι παιδεραστές, οι ομοφυλόφιλοι, οι διεφθαρμένοι, τα αρπακτικά του χρήματος. Να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν ένας προς έναν οι μητροπολίτες, οι αρχιμανδρίτες, οι πρωτοπρεσβύτεροι, οι πρεσβύτεροι, εκείνοι που έχουν αναλάβει το ιερό καθήκον να εξομολογούν τους πιστούς και να νουθετούν τη νεολαία μας στα κατηχητικά σχολεία.

Η Ιερά Σύνοδος να ανοίξει διάπλατα τα αρχεία και τους φακέλους της και να ερευνήσει εξονυχιστικά κάθε καταγγελία. Είναι μέγα το πρόβλημα στον εκκλησιαστικό χώρο και σχεδόν άπαντες οι άμεσα ενδιαφερόμενοι προσποιούνται ότι δεν είδαν και δεν άκουσαν κάτι.

Η ιεραρχία της Εκκλησίας μας μπορεί και οφείλει να αρχίσει άμεσα τη διαδικασία της κάθαρσης. Ο σημαντικότερος σύμμαχος που θα βρει στο πλευρό της είναι η ελληνική κοινωνία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα