Η κυβέρνηση κλυδωνίζεται

Μέσα σε τέσσερις μήνες έχουν συμβεί στο κόμμα της Ν.Δ. εξελίξεις που δεν είχαν προκύψει τα περίπου δυόμισι έτη της θητείας της αυτοδύναμης κυβέρνησης που στηρίζει. Τον Οκτώβριο του 2021 διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, επειδή άσκησε κριτική στο ΚΚΕ!

Στις 7 Φεβρουαρίου 2022 υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Σπήλιος Λιβανός, επειδή δεν αντέδρασε όπως περίμενε ο κ. Μητσοτάκης σε αναφορές του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα για τις αποζημιώσεις των πυροπλήκτων το 2007.

Προχθές διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, επειδή αναφέρθηκε επικριτικά στην κυβερνητική πολιτική για την υπόθεση της Novartis. Η κυβέρνηση προτιμά να διώκει τους δημοσιογράφους και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης που αποκάλυψαν το θηριώδες σκάνδαλο, αντί να κάνει τα πάντα για να τιμωρηθούν τα λαμόγια που τα άρπαξαν από την πολυεθνική.

Ο Γιώργος Κύρτσος δεν είναι «καινούργιος» στην πολιτική. Είναι γνωστή η διαδρομή του όσον αφορά και τα κόμματα που έχει αλλάξει με χαρακτηριστική ευκολία και τις ιδεολογίες που έχει κατά καιρούς ασπαστεί. Επίσης είναι γνωστές και έντονα χαραγμένες στη μνήμη μας οι προκλητικές θέσεις του κ. Κύρτσου σε μια σειρά ζητημάτων (το Μνημόνιο, οι εμβολιασμοί, τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό), που προκάλεσαν, δικαίως, το κοινό αίσθημα.

Όμως το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, δεν αφορά τον συγκεκριμένο ευρωβουλευτή. Είναι πολιτικό. Η κυβέρνηση δείχνει σημάδια αστάθειας, με το τελευταίο «επεισόδιο» να έχει και συμβολική αξία. Ο κ. Κύρτσος είχε αναφερθεί επικριτικά σε μια σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης. Όμως, ήταν η λέξη «Novartis» που ενεργοποίησε τα επιθετικά αντανακλαστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη – κι αυτό αξίζει να εξεταστεί προσεκτικά και τώρα αλλά και στο εγγύς μέλλον, όταν θα έχουν έρθει στο φως ακόμα περισσότερα στοιχεία για αυτό το σκάνδαλο.

Η σταδιακή αποδυνάμωση της κυβερνητικής θέσης και η αποσυσπείρωση στα ανώτατα κλιμάκιά της, που έφτασε να επηρεάσει ακόμα και τη σύνθεση της ευρωβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο ούτε μια απότομη ιστορική διακύμανση, που δεν θα έχει συνέχεια.

Το σύστημα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει έρθει σε αντιπαράθεση με μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας. Οι κρίσεις που έχει διαχειριστεί εξελίχθηκαν πολύ άσχημα και η συνταγή της καλοπληρωμένης κυβερνητικής προπαγάνδας εξάντλησε τη δυναμική της. Οποτε η προπαγάνδα συγκρούεται με την πραγματικότητα, τελικά, έστω με καθυστέρηση, επικρατεί η πραγματικότητα.

Λύση σε αυτό το πρόβλημα της κυβερνητικής αποσταθεροποίησης υπάρχει, αλλά βρίσκεται εκτός του γνωστικού… πεδίου του πρωθυπουργού. Αυτή η λύση προϋποθέτει την άσκηση αληθινά φιλολαϊκής και πατριωτικής πολιτικής – κι αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε που θέλει να τ’ ακούει…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα