Το δικαίωμα στη μία άποψη

Το πανευρωπαϊκό -και κατά συνέπεια και στην Ελλάδα- «μαύρο» που έπεσε στα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Sputnik και RT είναι μία από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία των ΜΜΕ. Αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη του ανελεύθερου και αδίστακτου καθεστώτος που επιβάλλεται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη. Οι πρώτες πρόβες μαζικής λογοκρισίας έγιναν κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν ακόμα και ο σκεπτικισμός απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς αντιμετώπισης του Covid-19 και η διατύπωση από ειδικούς επιστήμονες ενστάσεων στην επίσημη «γραμμή» δαιμονοποιήθηκαν ως διασπορά ψευδών ειδήσεων και διωκόταν (και ακόμα διώκεται) ποινικά.

Αυτή είναι μια νέα πρακτική που ακολουθείται από τους εξουσιαστές. Μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμα και σε θερμές περιόδους στρατιωτικών συρράξεων, η ελευθερία του Τύπου ήταν κάτι που δεν συζητείτο. Οταν, για παράδειγμα, οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να εξαγάγουν «δημοκρατία» βομβαρδίζοντας αμάχους στη Σερβία, στο Ιράκ και αλλού, ουδείς σκέφτηκε να θέσει σε απαγόρευση τη μετάδοση των απόψεων των «γερακιών», που διέλυσαν χώρες ψάχνοντας για ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής και δήλωναν ότι προστάτευαν τα ανθρώπινα δικαιώματα την ίδια στιγμή που τα καταπατούσαν.

Όποια δύναμη έχει το πάνω χέρι στην «ενημέρωση» που προσφέρεται στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει αποφασίσει να μην προσπαθεί πλέον να πείθει, ακόμα και παραποιώντας την αλήθεια. Ρίχνει μαύρο στο αντίπαλον δέος και δεν χρειάζεται πλέον καμία επιχειρηματολογία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θύμισε έντονα τις σχετικά πρόσφατες κατάμαυρες σελίδες της Ιστορίας της χώρας της με τη δήλωσή της για την πανευρωπαϊκή καμπάνια φίμωσης της αντίθετης άποψης, στην οποία είπε «θα απαγορεύσουμε τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου στην Ε.Ε. Τα κρατικά Russia Today και Sputnik και οι θυγατρικές τους δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν». Η συνέχεια της δήλωσής της ήταν εξίσου ζοφερή με το προηγούμενο μέρος: «Αναπτύσσουμε εργαλεία για να απαγορεύσουμε την τοξική και επιβλαβή παραπληροφόρησή τους στην Ευρώπη». Προφανώς εννοεί ότι ετοιμάζεται σειρά νομοθεσιών και απαγορεύσεων που θα διασφαλίζουν ότι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιτρέπεται η μετάδοση, ως πιστή αναπαραγωγή ασφαλώς, μόνο μιας άποψης, εκείνης που φέρει τη σφραγίδα της επισημότητας και της αποδοχής από εκείνους που έχουν την αληθινή εξουσία στη γηραιά ήπειρο – όποιοι κι αν είναι αυτοί.

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, την οποία προσυπέγραψε η ΕΣΗΕΑ, επισημαίνεται ότι «η παραπληροφόρηση δεν καταπολεμάται με τη λογοκρισία». Αυτή η διαπίστωση είναι απόλυτα ακριβής και αληθής, αλλά, δυστυχώς, ζούμε σε καιρούς που η αλήθεια δεν ενδιαφέρει εκείνους που έχουν την εξουσία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα