Tρέλα οι απειλές πυρηνικού πολέμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται με τον τρόπο που επιθυμεί η Ρωσία και γι’ αυτόν τον λόγο, με διάγγελμά του, ο πρόεδρος της χώρας Βλ. Πούτιν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να γίνει μερική επιστράτευση εφέδρων για «την υπεράσπιση της Ρωσίας και των εδαφών της».

Στα εδάφη της Ρωσίας ο κ. Πούτιν προφανώς περιλαμβάνει τμήματα της επικράτειας της Ουκρανίας, που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός. Αυτά τα εδάφη θα προσαρτηθούν επίσημα έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Είναι προφανές ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι μεγάλη. Ενώ μέχρι πρότινος η Ρωσία απέφευγε συστηματικά να αναφέρει τη λέξη «πόλεμος» για την εισβολή των στρατευμάτων της στην Ουκρανία, τώρα, με την επίσημη ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης, είναι θέμα χρόνου να αποκληθεί έτσι η «ειδική επιχείρηση», που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο αυτής της χρονιάς. Άλλες επιλογές υφίστανται για ένα κράτος όσον αφορά μια «ειδική επιχείρηση» και άλλες για έναν πόλεμο.

Επιπλέον, αν τα εδάφη που έχει κατακτήσει η Ρωσία χαρακτηριστούν από αυτήν «ρωσικά», τότε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια από την Ουκρανία θα νομιμοποιεί -για τους Ρώσους- την πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας πολεμικής επιχείρησης.

Δυστυχώς, οι οιωνοί για το άμεσο και το απώτερο μέλλον δείχνουν κάθε άλλο παρά καλοί. Στα όσα είπε ο Ρώσος πρόεδρος, το πιο ανατριχιαστικό ήταν το ακόλουθο:

«Αν η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας απειληθεί, θα κάνουμε χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για να προστατεύσουμε τον λαό μας – δεν είναι μπλόφα. […] H Ρωσία έχει πληθώρα όπλων για να απαντήσει». Η απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων είναι ευθεία. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ακόμα χειρότερα για τη Ρωσία απ’ όσο είναι τώρα, μπορεί να συμβεί το αδιανόητο για την ανθρωπότητα: να ανοίξουν διάπλατα οι πύλες της κολάσεως.

Η πληγή που άνοιξε τον Φεβρουάριο όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά, όσο περνάει ο καιρός, κακοφορμίζει. Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι υπαρκτός. Η λογική και η πραγματική βούληση για ειρήνευση βρίσκονται σε… έλλειψη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα