Πολιτισμικός εξαμερικανισμός

Η υπερπροβολή, ακόμα και από τα κρατικά ΜΜΕ, της ρηχής, άσχετης με τη χώρα μας και εν πολλοίς ανόητης γιορτής του Halloween (προφέρεται «Χάλοουιν») δείχνει τον βαθμό της άνευ όρου παράδοσης της ελληνόφωνης άρχουσας τάξης στις ΗΠΑ.

Το Χάλοουιν, όπως τουλάχιστον «εορτάζεται» στην Αμερική, είναι κελτικό κατάλοιπο. Σε αυτό παρουσιάζονται με χριστιανικό ένδυμα (την 31η Οκτωβρίου, παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων) διάφορες παγανιστικές δοξασίες περί «γεφυρώματος» του κόσμου των νεκρών με εκείνον των ζώντων.

Η ελληνική παράδοση, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχει δημιουργήσει και διατηρήσει πληθώρα γιορτών και μαζικών εκδηλώσεων, οι οποίες είναι απολύτως αρμοστές με τον λαό μας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τη σύνθετη και πολυκύμαντη ιστορία του έθνους. Χάλοουιν, όμως, δεν διαθέτει. Οποτεδήποτε γίνεται απόπειρα να επιβληθεί στην παράδοσή μας, μέσω της υπερπροβολής, μια γιορτή τόσο ξένη προς την ελληνική ιδιοσυγκρασία το αποτέλεσμα είναι από γελοίο έως θλιβερό.

Γελοία και θλιβερή είναι η ανεπάρκεια της πολιτικής, μιντιακής, αλλά και οικονομικής «ελίτ», που προσπαθεί να καλύψει το πολιτισμικό κενό της και τον ετερόφωτο χαρακτήρα της υιοθετώντας άκριτα οτιδήποτε έρχεται από την υπερδύναμη.

Η υπόθεση του Χάλοουιν δεν είναι η σημαντικότερη απόδειξη της ανεπάρκειας της ημεδαπής ηγέτιδας τάξης, αλλά η πιο επίκαιρη. Σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού και του πολιτικού βίου, η ξενοκρατία είναι κάτι περισσότερο από εμφανής – με πρώτο και κύριο το κρίσιμο πεδίο της γλώσσας. Διάφορες εκφράσεις της καθομιλουμένης, η αργκό των περιθωριακών στοιχείων αλλά και τμήματος της νεολαίας, οι στίχοι που συνοδεύουν την κακόηχη μουσική υποκουλτούρα της τραπ, οι λέξεις που χρησιμοποιούνται στη διαφήμιση, οι κωδικοποιημένες εκφράσεις στην ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, η γλώσσα της διαφήμισης αλλά και του κινηματογράφου, όλα παραπέμπουν στη χώρα που έχει μεγάλη υλική ισχύ και σχεδόν μηδενικά επίπεδα υγιούς πνευματικότητας.

Η Αμερική σαφώς μπορεί να επηρεάζει, αλλά η επιρροή της δεν είναι επ’ αγαθώ των ανθρώπων που δέχονται τα μηνύματά της. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει στην ανθρωπότητα είναι στοιχεία αναπτυγμένης τεχνολογίας, τα οποία, δυστυχώς, έρχονται «πακέτο» με τα νεοταξικά νέφη μιας ακρότατης ηθικής σήψης, δικαιωματιστικής υποκρισίας και αποδόμησης των παραδοσιακών προτύπων και αξιών.

Ο… εξαμερικανισμός της Ελλάδας, αλλά και σημαντικού τμήματος του αποκαλούμενου «δυτικού» κόσμου είναι σημάδι πολιτισμικής κατάρρευσης. Αυτό που χρειάζεται η πατρίδα μας δεν είναι τρόποι και… τρικ για να φαντάζει περισσότερο αμερικανική, αλλά να γίνει αυτό που ήταν και είναι: Ελλάδα.

Τα Χάλοουιν και τα λοιπά μπορούμε να τα γνωρίσουμε και, αφού τα κατανοήσουμε, να τους γυρίσουμε την πλάτη. Ουδέποτε μας ταίριαζαν αυτού του τύπου οι γιορτές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα