Η μάστιγα του γκράφιτι

Η ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη ανακαινίστηκε, όμως βανδαλίστηκε με γκράφιτι λίγο πριν από τα εγκαίνιά της. Το ζήτημα φαντάζει καθημερινό και τετριμμένο, αλλά δεν είναι, και η χώρα που έθεσε το εσωτερικό και εξωτερικό κάλλος ως προτεραιότητα του ανθρώπινου πολιτισμού δεν θα έπρεπε να εξοικειώνεται με την ασχήμια.

Οι Έλληνες, τις τελευταίες δεκαετίες, δέχονται ανελέητη επίθεση σε βάρος της αισθητικής τους, των περιουσιών τους και του δημόσιου χώρου, τον οποίον εκείνοι πληρώνουν για να συντηρείται. Αυτή η επίθεση είναι το γκράφιτι. Ανεύθυνοι νεαροί αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας εκτονώνουν τα απωθημένα τους μπογιατίζοντας ό,τι βρουν μπροστά τους: από τοίχους και εισόδους πολυκατοικιών και ιδιωτικών οικιών μέχρι αρχαιολογικά μνημεία, εκκλησίες, οχήματα και εσωτερικούς χώρους μέσων μαζικής μεταφοράς.

Οι πολίτες αμέσως μόλις βγαίνουν από τα σπίτια τους εξοικειώνονται με την παρακμή, την εγκατάλειψη και την ασχήμια, βλέποντας γύρω τους παντού τις καλικατζούρες των γκραφιτάδων, οι οποίοι τα βάφουν όλα εκτός από τα δικά τους σπίτια. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανέχονται οι πολιτικοί και οι δήμαρχοι. Στην Ελλάδα της παρακμής, ουσιαστικά, έχει θεσπιστεί το ακαταδίωκτο των βανδάλων.

Οι δημοτικοί άρχοντες σε προεκλογικές περιόδους θα προσποιηθούν ότι ενδιαφέρονται για το θέμα διατάζοντας την «αποκατάσταση» των βαμμένων επιφανειών – κι αυτή η αποκατάσταση δεν θα διαρκέσει περισσότερο από λίγα εικοσιτετράωρα, αφού οι γκραφιτάδες θα τα βάψουν ξανά όλα.

Το ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο με πολιτική πρωτοβουλία. Οχι μόνο πρέπει να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία για το γκράφιτι και γενικότερα τη ρύπανση σε βάρος της ιδιωτικής και της δημόσιας περιουσίας, αλλά να υπάρξει μέριμνα ο νόμος να εφαρμοστεί (κάτι που είναι ιδιαίτερα εύκολο, μια και οι βάνδαλοι είναι γνωστοί στις Αρχές) και όσοι ρυπαίνουν να πληρώνουν για τις ζημιές που προκαλούν.

Επιπλέον, πρέπει να μπει οπωσδήποτε φρένο στην ασύδοτη αγορά των σπρέι. Δεν είναι δυνατόν ανήλικα παιδιά να αγοράζουν σπρέι για… επαγγελματικούς λόγους. Πιθανότατα κάνουν την αγορά για να κάνουν γκράφιτι – κι αυτό μπορεί να περιοριστεί με διάφορους τρόπους.

Αυτή η αθλιότητα πρέπει να σταματήσει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα