Ρήγμα στις σχέσεις με τη Σερβία

Η ελληνική κυβέρνηση διαρρηγνύει μια σχέση φιλίας, κατανόησης, αλλά και -κατά καιρούς- συμμαχίας με ομόδοξο κράτος για χατίρι των Αμερικανών. Ετσι συνοψίζεται η πρόσφατη εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις με τη Σερβία.

Η Ελλάδα αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με το αίτημα ένταξης του Κοσσυφοπεδίου – και αυτή είναι μια χειρονομία ευμενούς ουδετερότητας προς τους Κοσοβάρους και εχθρική προς τους Σέρβους. Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και η αιτία που η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς ακύρωσε τη συμμετοχή της στο Φόρουμ των Δελφών.

Από τη μια πλευρά, ως χώρα δηλώνουμε ότι σεβόμαστε την εδαφική κυριαρχία των χωρών και δεν αναγνωρίζουμε τετελεσμένα, κράτη και διάφορους τύπους κυριαρχίας που προέκυψαν έπειτα από εισβολή ξένης δύναμης ή δράση αποσχιστικών κινημάτων. Το σκεπτικό είναι σωστό, διότι ο «Αττίλας» στην Κύπρο και το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα είναι αποτελέσματα παράνομης εισβολής και κατοχής. Τα ίδια λέγουν οι κυβερνητικοί και για την περίπτωση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και υπερθεματίζουν σε αντιρωσικές πρωτοβουλίες. Και, την ίδια στιγμή που λέγονται και πράττονται τα προαναφερθέντα, στην περίπτωση της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με το αίτημα ένταξης του Κοσσυφοπεδίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τα αντίθετα: «Εκλεισε το μάτι» στο Κοσσυφοπέδιο και, ουσιαστικά, στη «Μεγάλη Αλβανία», και «άδειασε» τη Σερβία, αναγνωρίζοντας έτσι ένα ψευδοκράτος που δημιουργήθηκε έπειτα από αποσχιστικό κίνημα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε, εξοπλίστηκε και στηρίχθηκε από το εξωτερικό.

Αυτό προφανώς έγινε έπειτα από συστάσεις – εντολές των ΗΠΑ. Το αντάλλαγμα για αυτή την επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα απόφαση που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ευμένεια των Αμερικανών προς το πρόσωπό του, όχι στην Ελλάδα. Η στάση που κρατά η κυβέρνηση δεν θα επιφέρει τίποτε άλλο παρά κινδύνους για την πατρίδα μας.

Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται. Ομως τα συμφέροντα της Ελλάδας παραμένουν ίδια και απαράλλαχτα στους αιώνες – και η απόφαση να στρέψουμε συμμάχους, όπως η Σερβία, εναντίον μας θα βλάψει σοβαρά την πατρίδα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα