Η πατριωτική παρακαταθήκη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Λίγες είναι οι πολιτικές μορφές της Μεταπολίτευσης που έχουν μείνει καθαρές, ακηλίδωτες από τα στίγματα της διαφθοράς, του ενδοτισμού και της παρακμής στη συλλογική μνήμη. Μια από αυτές τις λίγες, τις διαλεχτές είναι εκείνη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, που πέθανε προχθές σε ηλικία 73 ετών.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ήταν ένας διανοούμενος πατριώτης. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συνέβαλε στη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και κατέβαλε εργώδεις προσπάθειες, που τελεσφόρησαν, για την αναγνώριση από το ελληνικό κράτος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους. Οσοι παρακολουθούν συστηματικά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και την είδαν να κατρακυλά γοργά στην άβυσσο, ειδικά την περίοδο του καθεστώτος Σημίτη, δεν θα λησμονήσουν την ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στο συνέδριο του κόμματός του το 1996, που κατήγγειλε τις στρατηγικές επιλογές, τις πρακτικές και τα βασικά χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος αλλά και του ΠΑΣΟΚ που ήταν η έλλειψη οράματος για την Ελλάδα, ο μιμητισμός των ξενόφερτων προτύπων, η υποταγή στην ευρωγραφειοκρατία και η άνευ όρων παράδοση στις βουλές των Τούρκων.

Στην ιστορία θα μείνει η φράση «ξεκινήσαμε αυτό το μεγάλο κίνημα για να πάμε στην Κερύνεια. Το 1996, όμως, αντί να πάμε στην Κερύνεια, καταλήξαμε να φτάσουμε στην Ιμια. Και η ευθύνη για την Ιμια είναι ολονών».

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης συνίδρυσε το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν έμεινε εκεί για να βουλιάξει μαζί του ηθικά. Αποχώρησε και ίδρυσε το κόμμα Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση, που δεν ευδοκίμησε εκλογικά.

Η περίπτωση αυτού του ανθρώπου μάς δείχνει ότι ο πατριωτισμός δεν εξαρτάται από το κόμμα όπου βρίσκεται κάποιος αλλά από το ήθος και τον χαρακτήρα του. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης είχε και ήθος και άρτια δομημένο χαρακτήρα.

Ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του χαρακτήρισε τον Χαραλαμπίδη «ρομαντικό» αγωνιστή – ένας χαρακτηρισμός που στην τρέχουσα πολιτική ορολογία είναι συνώνυμος του αιθεροβάτη, που έχει ανεφάρμοστα σχέδια. Κι όμως, ο δρόμος που πρότεινε να ακολουθήσουμε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης είναι ο μόνος λογικός, πρακτικός και ωφέλιμος για την πατρίδα και τον λαό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα