Υπό την σκιάν του Λευκού πύργου_31-08-2012

«Δεν υπάρχει μία». Αυτή ήταν η φράση που έβγαινε από τους αυτοδιοικητικούς και τους δημάρχους, που αυτές τις ημέρες είχαν επαφές με τον πρωθυπουργό αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς για τα οικονομικά των ΟΤΑ. 

Δεν ξέρω πώς θα τα βγάλουν πέρα, αλλά η κατάσταση στους δήμους θα γίνει πολύ γρήγορα δραματική. Γιατί δεν είναι μόνο το οικονομικό στοιχείο που πνίγει τους ΟΤΑ. Ακόμη και εκεί που οι δημοτικοί άρχοντες διαθέτουν ικανότητα και θέλουν να κάνουν πράγματα είναι τόσο περίπλοκη η γραφειοκρατία του Ελληνικού Δημόσιουμ που τους αποθαρρύνει και τους αναγκάζει να μην προχωρούν σε τολμηρές κινήσεις.

Να πώς περιέγραφε δήμαρχος που έχει το προνόμιο να διαθέτει στον δήμο του ένα από τα πιο μεγάλα κάμπινγκ της χώρας. «Με προσέγγισαν από τον Οργανισμό Τουριστικών Ακινήτων, στην ιδιοκτησία των οποίων ανήκουν τα κάμπινγκ, για να συζητήσουμε τη δυνατότητα να μας μεταβιβάσουν το κάμπινγκ και είπα χωρίς δεύτερη κουβέντα όχι. Και ξέρεις γιατί; Γιατί αν το δεχόμουν, δεν θα μπορούσα να το διοικήσω με τους δικούς μου όρους και με ρυθμούς και πνεύμα που θα ίσχυε σε μια Α.Ε., αλλά θα έπρεπε να ανεχτώ τους περιορισμούς και τις αγκυλώσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Από τον τρόπο που γίνονται οι προμήθειες μέχρι τις προσλήψεις προσωπικού. Γι’ αυτό ούτε που το συζήτησα» έλεγε ο δήμαρχος, που και ικανότητες έχει και όρεξη για δουλειά. Τον φοβίζει όμως η ελληνική γραφειοκρατία και οι δυσλειτουργίες του Δημοσίου.

Αυτά, αλλά κυρίως το οικονομικό χάλι των δήμων, συζητήθηκαν προχτές το βράδυ στην αίθουσα Κήπου της Ρηγίλλης, η οποία ξανάνοιξε για να φιλοξενήσει κάποιους «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα επί ποδός πολέμου. Στην κουβέντα ήταν παρόντες και οι δύο αρμόδιοι κυβερνητικοί, δηλαδή ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Το τάιμινγκ βέβαια ήταν ιδιαίτερα ύποπτο, γιατί έγινε λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. για την εκλογή του νέου γραμματέα, αλλά η συνάθροιση δεν είχε εσωκομματική χροιά. Οι «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί συγκεντρώθηκαν εκεί για να συζητήσουν τη στάση τους εν όψει του έκτακτου συνεδρίου για τα οικονομικά των ΟΤΑ.

Οχι ότι το θέμα του νέου γραμματέα δεν συζητήθηκε στα πηγαδάκια. «Πολύ υπογείως φυσικά και συζητήθηκε» έλεγε πρώην δήμαρχος, που ήταν παρών. Εκεί ήταν για λίγο και ο Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και η… σκιά του Μανόλη Κεφαλογιάννη.

Βλέπετε, ο Kεφαλογιάννης, την ώρα που γινόταν η συνάντηση, έστειλε SMS σε διάφορους δημάρχους της Ν.Δ. ζητώντας την ψήφο τους στη χτεσινή αναμέτρηση…

«Π. Μελάς»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα