Το Δημόσιο ενίοτε διαψεύδει την ελληνική φιλοσοφία διότι δεν διέπεται από τους συμπαντικούς νόμους. Ανήκει σε παράλληλο σύμπανΟ Εφέσιος φιλόσοφος Ηράκλειτος (περ. 544 π.Χ. – περ. 484 π.Χ.) είχε αποφανθεί ότι «τα δε πάντα οιακίζει κεραυνός» (απόσπασμα 64). Αυτό σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «τα πάντα κυβερνά ο κεραυνός». Η λέξη-κλειδί στη φράση είναι ο «κεραυνός», η ρίψη του οποίου ήταν μια από τις πολλές αρμοδιότητες του βαρυβρεμέτη (βροντερού) κεραυνίου Διός. Κεραυνός μπορεί να είναι ο Λόγος. Κεραυνός μπορεί να είναι το φως, αυτή η θεία ουσία που ζωογονεί το σύμπαν. Κεραυνός μπορεί να είναι η ίδια η θεία βούληση και σκέψη. Ο,τι κι αν είναι αυτός ο κεραυνός, κυβερνά διότι προέρχεται από τον Θεό, και όσα προέρχονται από Εκείνον φέρουν ζωή και ισχύ εντός τους και τοιουτοτρόπως μπορούν να εξουσιάζουν.
Κεραυνός έπεσε προχθές και στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, στο αλεξικέραυνο κοντά στο Ερέχθειο, και προκάλεσε τραυματισμούς σε τέσσερα άτομα – σε δύο αρχαιοφύλακες και δύο τουρίστριες. Λογικό ήταν μετά το περιστατικό να κλείσει ο αρχαιολογικός χώρος και για προληπτικούς λόγους (η κατάσταση του αλεξικέραυνου) αλλά και για να μην προκληθούν περαιτέρω ζητήματα ασφαλείας, αφού θα έλειπαν λόγω του ατυχήματος δύο μέλη του προσωπικού από τις θέσεις τους.
Ομως, χθες έγινε κάτι που τείνει να διαψεύσει τη φράση του Ηρακλείτου. Φαίνεται ότι δεν κυβερνά τα πάντα ο κεραυνός που πέφτει αλλά και αυτός που δεν πέφτει. Επειδή αναμενόταν ισχυρή καταιγίδα στο κέντρο των Αθηνών, έκλεισε για ώρες η Ακρόπολη! Για προληπτικούς λόγους! Δηλαδή, η λογική του Ελληνικού Δημοσίου έχει ως εξής: Τα αφήνουμε όλα στην τύχη μέχρι να γίνει το κακό. Οταν προκύψει το δυσάρεστο, θα φοβόμαστε και τη βροχή και θα σταματάμε τα πάντα, μη τυχόν και ξαναγίνει το κακό. Κι οι επισκέπτες της Ελλάδας θα έρχονται από την άκρη της Γης για να δουν την Ακρόπολη και να βαδίσουν στον πάνσεπτο χώρο, αλλά δεν θα μπορούν, επειδή θα κυβερνά τον κλειστό χώρο ο κεραυνός που δεν έπεσε…
Παναγιώτης Λιάκος