ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Πέμπτης 24/12/2020

➥ Τώρα που ήρθαν τα Χριστούγεννα, πλησιάζει η Πρωτοχρονιά και (υποτίθεται ότι) έχουμε χρόνο για διάβασμα, η στήλη προτείνει μια αστυνομική νουβέλα, η οποία πόρρω απέχει από τα συνηθισμένα ορθοπολιτικά που συνηθίζουν να εγκωμιάζουν ορισμένοι βιβλιοκριτικοί.

➥ Η νουβέλα γράφτηκε από τον Γιώργο Σταφυλά, τιτλοφορείται «Προσωπική υπόθεση» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οστρια.

➥ Το στιλ της είναι ωμό και άμεσο. Η πλοκή ρεαλιστική και γρήγορη. Το έργο προτείνεται ανεπιφύλακτα. Ακολουθεί ενδεικτικό απόσπασμα από το βιβλίο, με κάποιον «παράνομο» που συζητά με εκπρόσωπο του νόμου.

➥ «Κι εσύ τι είσαι, αστυνόμε; Τον νόμο εκπροσωπείς. Μου κατέστρεψαν τη ζωή. Ποιος νόμος;

➥» Δεν πιστεύεις στον νόμο; Αν δεν υπήρχε νόμος, αν ο καθένας έπαιρνε μόνος του εκδίκηση, θα ήμασταν ζούγκλα.

➥» Γιατί τώρα τι είμαστε, αστυνόμε; Υποτίθεται ότι ο νόμος προστατεύει τους καλούς από τους κακούς. Το κάνει; Βλέπεις εσύ να γίνεται αυτό; […] Ο νόμος φτιάχνεται από αυτούς που έχουν τα λεφτά για να τους προστατεύει. Μόνο οι φτωχοί πάνε φυλακή. Πες μου εσύ για την υπόθεση του χρηματιστηρίου ποιος πήγε φυλακή;

➥» Ποιος από αυτά τα καθάρματα που έβαλαν τον κοσμάκη να παίξει τα λεφτά του στις μετοχές με την υπόσχεση ότι οι τιμές θα ανεβαίνουν συνέχεια, ποιος από αυτούς πήγε φυλακή, όταν οι τιμές έπεσαν απότομα και οι άνθρωποι έχασαν τα λεφτά τους; Ποιος πήγε φυλακή για τις ζωές που καταστράφηκαν και τους γάμους που διαλύθηκαν, για τις περιουσίες που πουλήθηκαν, για τους ανθρώπους που αυτοκτόνησαν; Να σου πω εγώ. Κανείς! Και ξέρεις γιατί;

➥» Επειδή έτσι είναι το σύστημα και αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι πάντοτε δίκαιο και ηθικό, επειδή τους νόμους τούς φτιάχνουν αυτοί που έχουν τα λεφτά κι εσύ, λοιπόν, εκπροσωπείς αυτόν τον νόμο».
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα