ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Μ. Παρασκευής 30/04/2021

➥ Η Ανάσταση του Χριστού, ως βίωμα ενός πιστού που προσεγγίζει καρδιακά το γεγονός, δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Μόνο η Αναστάσιμη Ακολουθία, ειδικά το μέρος που… χάνουν οι περισσότεροι εκκλησιαζόμενοι, αυτή που ακούγεται μετά το «Χριστός Ανέστη», αποδίδει το εύρος, το βάθος και τον αντίκτυπο του γεγονότος.

➥ Οι εικαστικοί καλλιτέχνες, συχνά, κατορθώνουν να αποδώσουν όσα δεν μπορούν οι χειριστές των λέξεων. Ας πάρουμε για παράδειγμα την εικόνα Νο 1, όπου βλέπουμε τον πίνακα «Η Ανάσταση» που φιλοτέχνησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541-1614). Εκτίθεται στο Μουσείο Πράδο στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

➥ Στη φωτογραφία Νο 2 βλέπουμε την «Ανάσταση του Σωτήρος». Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε το 1939 από τον Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989) και οι προσκυνητές μπορούν να τη δουν στον Ιερό Ναό του Ζωοδότου Φωκάτων Λειβαθούς στην Κεφαλλονιά.

➥ Στην εικόνα Νο 3 βλέπουμε ψηφιδωτό της Αναστάσεως, το οποίο βρίσκεται στη Μονή Δαφνίου στην Αττική και χρονολογείται στα τέλη του 11ου αιώνα. Στα πόδια του αναστηθέντος, θριαμβευτή Χριστού διακρίνεται ο ηττημένος Αδης.

➥ Χριστός Ανέστη!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα