ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Πέμπτης 03/06/2021

➤ Σαν σήμερα, το 1941, κατεστράφη ολοσχερώς από τους Γερμανούς το χωριό Κάνδανος των Χανίων και φονεύθηκαν όλοι οι κάτοικοι, 180 περίπου, επειδή… τόλμησαν να αντισταθούν στην κατάληψη του τόπου τους.

➤ Οταν οι Γερμανοί έκαναν τη δουλειά που ξέρουν να κάνουν καλύτερα απ’ όλες (το μαζικό φονικό και την πυρπόληση του χωριού) έστησαν και πινακίδα που έγραφε:

➤ «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτών. Ως αντίποινον των από οπλισμένων πολιτών, ανδρών και γυναικών, εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων Γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος.

➤ Διά την κτηνώδη δολοφονίαν Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του Μηχανικού από άνδρας, γυναίκας, παιδιά και παπάδες μαζί, και διότι τόλμησαν να αντισταθούν κατά του Μεγάλου Ράιχ, κατεστράφη την 3η/06/1941 η Κάνδανος εκ θεμελίων διά να μη επανοικοδομηθή πλέον ποτέ».

➤ Είναι αξιοσημείωτο πόσο… ρόμπες γίνονταν οι Γερμανοί γράφοντας τέτοια∙ δηλαδή, ότι έχασαν 25 στρατιώτες από επίθεση… παιδιών, παπάδων και γυναικών. Τόση ανδρεία πρέπει να περιμένει κάποιος από Γερμανούς.

➤ Την εντολή για να γίνει αυτό το φρικτό έγκλημα πολέμου έδωσε το κάθαρμα στη φωτό, ο στρατηγός Κουρτ Στούντεντ.

➤ Ο Στούντεντ, το 1945 συνελήφθη από τους Αγγλους στη Γερμανία. Οι «σύμμαχοί» μας οι Αγγλοι τον δίκασαν για όσα έκανε στον πόλεμο, του έριξαν μόνο πέντε χρόνια φυλακή, αρνήθηκαν να τον εκδώσουν στην Ελλάδα για να δικαστεί και τον αποφυλάκισαν το 1948 για… λόγους υγείας.

➤ Αυτός ο μαζικός δολοφόνος πέθανε το 1978, σε ηλικία 88 ετών. Είθε να βρίσκεται με τη μορφή ορυκτού στο κατώτατο σημείο του Ταρτάρου.

➤ Αιωνία η μνήμη των ηρώων Κρητών αδελφών μας.
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα