ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Δευτέρας 08/11/2021

➤ Επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πελασγός ένα βιβλίο το οποίο όχι μόνο το έχουν διαβάσει, αλλά… αποστηθίσει όλοι όσοι ενδιαφέρονται να κυριαρχούν χρησιμοποιώντας την προπαγάνδα (πολιτικοί, πολιτευτές, διαφημιστές, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες κ.ά.).

➤ Το πόνημα τιτλοφορείται «Η προπαγάνδα». Φέρει την υπογραφή του Γεωργίου Γεωργαλά, ενός ανθρώπου που άρχισε την πολιτική του δράση από το ΚΚΕ, την περίοδο της Κατοχής, υπήρξε πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία και απόφοιτος της κομματικής σχολής στελεχών, και κατέληξε να γίνει ο πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος του στρατιωτικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου!

➤ Στο προλογικό σημείο του βιβλίου διαβάζουμε: «Η γενιά μας έχει παράξενη μοίρα. Η ανθρωπότητα δείχνει να ’χει ειρηνεύσει κάτω από την σωφρονιστική σκιά της ατομικής βόμβας. Ο μεγάλος θερμός πόλεμος φαίνεται απίθανος. Και όμως. Περνούμε ολόκληρη τη ζωή μας σ’ ένα χαράκωμα. Αθέατο, αλλά υπαρκτό.

➤»Ο αιώνας μας είναι η εποχή του διαρκούς πολέμου. Αυτός ο πολέμιος είναι η θλιβερή εφεύρεσις του κόσμου μας. Πίσω από τις ακινητοποιημένες στρατιές, τους “παγωμένους” πυραύλους, τους λιμενισμένους στόλους, απλώνεται ένα απέραντο “δεύτερο μέτωπο”. Εκεί, μαίνεται ο συνεχής πόλεμος. Ενας πόλεμος αλλόκοτος. Τα μέτωπά του βρίσκονται πουθενά και παντού.

➤»Οι εχθροί δεν φορούν στολές, δεν έχουν σημαίες, δεν μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Συχνά, είναι ομόγλωσσοι, γείτονες, συνάδελφοι, συγγενείς. Πεδία μαχών τα εργοστάσια, οι δρόμοι, τα σχολεία, οι αίθουσες των κινηματογράφων, τα λεωφορεία, τα καφενεία. Στον παράδοξο αυτόν πόλεμο, κύρια όπλα δεν είναι οι σφαίρες και οι οβίδες. Τις αντικαθιστούν οι ιδέες και τα συναισθήματα. Άμεσοι στόχοι δεν είναι πολιτείες και εδαφικά σημεία. Είναι η ψυχή και το μυαλό του ανθρώπου.

➤»Ο κόσμος μας δεν έχει πόλεμο. Και μολαταύτα η γενιά μας δεν ζει εν ειρήνη. Η Ιστορία της έγραψε να γίνει το πεδίο της πιο εκτεταμένης εφαρμογής ενός νέου πολέμου: του “Πολιτικού Πολέμου”».

➤ Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1967. Διαβάζοντάς το, αποκτάς την αίσθηση ότι ο φρενήρης αγώνας για εξουσία, χρήμα και επιρροή, οι ανθρώπινες αδυναμίες και τα όπλα του λόγου έχουν μείνει ίδια κι απαράλλαχτα, ανέγγιχτα από τον χρόνο.

➤ Προτείνεται ανεπιφύλακτα.
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα