ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τετάρτης 09/02/2022

➤Οι εκδόσεις Πελασγός του Ιωάννη Γιαννάκενα κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο που αξίζει την προσοχή μας, μια και μας βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο που διαμορφώθηκε το παγκόσμιο σύστημα εξουσίας τον 20ό αιώνα.

➤ Το βιβλίο τιτλοφορείται «Φρανκλίνος Ρούσβελτ (1882-1945)» και το υπογράφει ένας από τους σημαντικότερους νέους ιστορικούς της χώρας: ο Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος.

➤ Η έκδοση είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και στην περιγραφή της διαβάζουμε τα εξής: «Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ υπήρξε αδιαμφισβήτητα “σημείον αντιλεγόμενον”. Στο παρόν βιβλίο, θα σκιαγραφηθούν σε αδρές γραμμές τα σημαντικότερα γεγονότα του βίου του, θα αναδειχθούν άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές της προσωπικότητάς του, θα αιτιολογηθούν ορισμένες αποφάσεις του και θα παρουσιαστούν οι επαφές του με τους Ελληνες.

➤»Ολα αυτά προέρχονται από μία εκτεταμένη μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας, μίας μερίδος του ελληνικού Τύπου αλλά και του Ημερολογίου του στενού συνεργάτη, προσωπικού φίλου και υπουργού Οικονομικών κατά το μεγαλύτερο διάστημα της προεδρίας του, Χένρυ Μόργκενταου Τζούνιορ (Henry Morgenthau Jr.).

➤»Τέλος, στο παράρτημα δημοσιεύονται διάφορα σημαντικά κείμενα, όπως οι ομιλίες του Ρούσβελτ μετά τις ορκωμοσίες του στο αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών (ύστερα από τις τέσσερις διαδοχικές εκλογικές νίκες του), το υπόμνημα της ιαπωνικής κυβερνήσεως την ημέρα της επιθέσεως στο Περλ Χάρμπορ, το διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου στα μέλη του Κογκρέσου την επαύριο της προαναφερθείσης επιθέσεως κ.ά.».

➤ Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα σημεία που αναφέρονται στην ελληνική πτυχή της πολιτικής του Ρούσβελτ και ιδιαίτερα το γεγονός της… απροθυμίας του προέδρου των ΗΠΑ να βοηθήσει τους Βρετανούς να απελευθερώσουν τα νησιά του Αιγαίου μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, αλλά και ο μαγνητισμός που του ασκούσε η προσωπικότητα του Στάλιν!
π

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα