ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τρίτης 02/08/2022

➤Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε για το καλοκαίρι είναι βιβλίο – κι αυτό μάλλον δεν πρέπει να το πάρετε μαζί σας στην παραλία, διότι είναι ποιοτική έκδοση και δεν πρέπει να εκτεθεί σε άμμο και θαλασσόνερα.

Το βιβλίο για το οποίο γίνεται μνεία εδώ τιτλοφορείται «Από το εκμαγείο στο ταμείο. Ενα οδοιπορικό στην ελληνική ετυμολογία λεξιτοκία» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του περιοδικού «Ενδοχώρα».

➤Συγγραφέας είναι ο φιλόλογος – θεολόγος Αθανάσιος Τσακνάκης, ο οποίος μας προσφέρει έναν τόμο με 1.485 σπάνιες ελληνικές λέξεις, που περιλαμβάνει και την ερμηνεία και την ετυμολογία τους – κι αυτά δίνονται με έναν ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο.

Ο κ. Τσακνάκης γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του: «Στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα συναντήσεις κυρίως σπάνιες ελληνικές λέξεις, δηλαδή λέξεις που η συντριπτική πλειονοψηφία των χρηστών της ελληνικής γλώσσας θα χαρακτήριζε “παράξενες” […]. Αυτές οι λέξεις, καίτοι παρουσιάζονται ως ενιαίο σύνολο, είναι δύο ειδών: αφενός είναι παμπάλαιοι λησμονημένοι όροι, τους οποίους με χαρά εντόπισα σε διάφορα λεξικά της ελληνικής γλώσσας, όροι που δεν χρησιμοποιούνται στην εποχή μας ή που χρησιμοποιούνται πάρα πολύ σπάνια ή μόνον σε πολύ εξειδικευμένα κείμενα, και αφετέρου είναι όροι που έπλασα πολύ προσεκτικά, μεταχειριζόμενος με μεγάλο σεβασμό τις πρώτες ύλες – όλες ελληνικής προέλευσης».

➤Ανατρέχοντας στις σελίδες του βιβλίου θα μάθετε τι σημαίνει «ψιχολόγος» (ναι, με ιώτα γραμμένη η λέξη), τι είναι ο «χραισμήτωρ» και πόσο κουραστική είναι η καθημερινότητα του «κωμοδρόμου».

➤Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το έργο αυτό σκοπεύει να δείξει ότι «η ελληνική γλώσσα είναι ή δύναται να γίνει πολύτιμο κτήμα και χρήσιμο εργαλείο κάθε ενσυνείδητου και ευσυνείδητου ελληνόφωνου, και όχι μόνον των εξειδικευμένων επιστημόνων», αλλά και ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να μείνει «η αλγεινή εντύπωση ότι ακόμη ένας δυσκοίλιος φιλόλογος επιχείρησε να σε στρώσει πίσω από ένα ξύλινο θρανίο και να σε σφυροκοπήσει βλοσυρά και ανελέητα με γραμματική και συντακτικό».
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα